Bezpečnost je lepší, vadí bezdomovci

Lidé loni popsali deset problémů, které je trápí. Sedmička zjišťovala, jak si s nimi město poradilo.

Vedení města je přesvědčené, že na hlasy lidí slyší. „Domnívám se, že jsme je vyřešili na sedmdesát procent,“ říká náměstek primátora Jan Smutný. Opravdu se to podařilo?

1. Čistota – téměř splněno

Loni vadily lidem nejvíc špinavé ulice. Letos taková kritika nezazněla. „Město je čistější,“ řekla třicetiletá Jana Morávková. Se svým synem chodí na procházky do parků. V ulicích vídá mnohem více metařů. „Od loňska pracují počišťovači a správci čtvrtí, od letoška metaři a správci parků,“ připomněla koordinátorka projektu Zdravé město Helena Bubnová. „Podle našeho názoru se zlepší čistota města a sníží se prašnost,“ zdůvodnil nová pracovní místa v lednu primátor města Raduan Nwelati. V ulicích pracuje pětatřicet metařů a dvanáct správců čtvrtí. Ti dohlížejí na úklid, podle mluvčí magistrátu Hany Koišové to je znát třeba kolem obchodních center. „Stále je co zlepšovat, správci čtvrtí se ale osvědčili,“ doplnila. Lidem ovšem stále chybí třetí sběrný dvůr.

2. Bezpečnost – splněno částečně

Odborníci dokončují projekt Bezpečná cesta do školy. Je už podepsané memorandum, vypracována studie a od společnosti Auto Škoda má město slíbené peníze. „Chceme, aby děti chodily do školy bezpečněji,“ říká Jindřich Zítka z odboru rozvoje města. Rodiče s dětmi loni popsali úskalí, která děti při cestě do školy musí překonávat. „Rodičům chybějí zábradlí u silnic. Většina rodičů a dětí není spokojených s bezpečností na přechodu u 4. základní školy,“ dodal Zítka. Mezi navrhovanými úpravy bude třeba snížení rychlosti nebo městem vyznačená bezpečná cesta pomocí piktogramů na zemi. Bezpečnost se snaží zlepšit i strážníci. Za půl roku se preventivních programů zúčastnily čtyři tisíce dětí, což je o 200 dětí víc, než za celý rok 2008. „Zapojily se všechny mateřské a základní školy z Mladé Boleslavi,“ uvedl mluvčí strážníků Ondřej Kubala. S bezdomovci, byť se na ně hlídky zaměřují, nemají strážníci podle lidí úspěch. Jsou totiž podle nich největším problémem. Kubala ale městskou policii hájí. „Ostatní zaplatí pokutu, bezdomovci nemají z čeho,” řekl Kubala. Legislativní vakuum neumožňuje bezdomovcům nařídit veřejně prospěšné práce. „Muselo by platit, že se třeba z deseti přestupků stane trestný čin, pak by to šlo,” dodal mluvčí. Podle náměstka primátora Jana Smut- ného je bezpečnost ve městě lepší. Důkazem je podle něho to, že mezi letošním desa- terem bezpečnost není.

3. Dostupnost sportovišť – splněno částečně

Loňský požadavek, aby bylo k dispozici víc sportovišť, se magistrátu příliš splnit nepodařilo. Lidé chtějí v první řadě krytý plavecký bazén a víceúčelové sportoviště. To všech nasvědčuje tomu, že začínají vyznávat zdravý životní styl, nemají ale kde. „Multifunkční hala je potřebná, žádná taková ve městě ale není,“ říká Lucie Vernerová z odboru školství města. „Rádi bychom přispěli k tomu, aby obyvatelé mohli na některá sportoviště i v zimě,“ dodala. Zatím se podařilo městu sehnat správce na Oranžové hřiště, které je přístupné bez omezení. Peníze na multifunkční sportoviště město nemá. „Je to na zastupitelích, jestli se rozhodnou vybudovat pro více druhů sportů,“ podotkl Smutný.

4.Zapojení veřejnosti do rozvoje města – splněno
Magistrát skutečně začal víc komunikovat s obyvateli. Podle vedoucího odboru řízení projektů města Jiřího Beránka se od loňska do dvou integrovaných plánů přihlásili lidé se stovkou projektů. „Když jsme je schvalovali, tak se nejdřív veřejně projednávaly. Každý mohl vyslovit jakékoli připomínky,“ poznamenal Beránek.

5. Značení cyklotras na chodnících – nesplněno

Návrh odborníci města představili až koncem září. Na cyklisty a jejich bezohlednost si stěžovali lidé ale i během letošního fóra. „Hotové jsou úseky v ulicích Jana Palacha a U Stadionu. Nyní se dokončuje cyklostezka na třídě Václava Klementa od Pentagonu až po Bondy centrum,“ řekl Jiří Beránek. Jde o projekt, na jehož konci bude v roce 2012 ve městě jedenáct kilometrů značených cyklostezek

6. Akce pro důchodce – splněno

Senior revue, nový časopis, který začal loni magistrát vydávat, je jen jednou z několika novinek pro důchodce. A jak si stojí? „První číslo je dávno rozebrané,“ uvedla Helena Bubnová. Nyní vychází druhé, které senioři zdarma najdou na podatelně magistrátu nebo v knihovně. Letos důchodci žádné požadavky neměli.

7. Komunitní plán – splněno

Jednou z posledních aktivit je zřízení dobrovolnického centra při magistrátu. Dobrovolníci se zaměřují na sociální zařízení a pomoc důchodcům v jejich domovech.
Podle jejich koordinátorky Vladimíry Pechové se během roku podařilo zapojit kolem pětačtyřiceti dobrovolníků, polovina se dobrovolnictví věnuje pravidelně.

8. Strategický rozvoj – splněno částečně

Mladá Boleslav má strategický plán z roku 2001. Jindřich Zítka říká, že nemůže fungovat třeba bez nového územ- ního plánu. „Dokud nebude, tak to čemu říkáme strategický plán, jsou jen nástřely,“ řekl. Příští rok se připravují další změny strategického plánu. Ten si město zpracovalo po analýze, co chybí a je potřeba změnit. 9. Program pro rodinu – splněno

Pravidelné akce pro rodiny pořádá Občanské sdružení Strom života a mateřská centra Výr a Kulíšek. Lidem to už stačí a zastupitelé dokázali, že jim na rodinách záleží. Na zářijovém zasedání schválili právě Kulíškovi stotisícovou dotaci. Přestože vedení města nechtělo centru sumu připsat, zastupitelé rozhodli opačně. „Mi- nuta provozu Kulíška město stojí korunu padesát, minuta fotbalu tři tisíce korun,“ zdůvodnila tehdy přidělení peněz zastupitelka Marcela Pavlí- ková.

10. Centrum pro mládež – nesplněno

Loni to byla poslední z deseti priorit, letos je první. Dokládá to, jak Boleslavany prob- lém dětí, které se toulají uli- cemi, trápí. Na otevření centra se pracuje už více než rok a stále nezačalo fungovat. Proč? „Nízkoprahové cent-rum v Havlíčkově ulici do- děláváme,“ říká náměstek primátora Jan Smutný. Jenže dělníci tam nepracují. „Je vy- pracovaný projekt úprav, otevření se přesunulo na příští rok. Zatím se v suterénu nic neděje,“ říká koordinátorka komunitního plánu Naďa Wolfová.