BlackBerry chce bezpečnější telefony. Přebírá firmu Secusmart

BlackBerry (ilustrační foto)

BlackBerry (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Enrique via Flickr

BlackBerry se dohodl na převzetí německé firmy Secusmart, specialistu na kódování dat a ochranu před odposlechy. Kanadský výrobce telefonů tak chce posílit svou prestiž u zákazníků citlivých na bezpečnost důvěrných informací. Finanční podmínky transakce nejsou známé.

Technologie společnosti Secusmart v současnosti chrání například telefony BlackBerry používané německými vládními představiteli, včetně kancléřky Angely Merkerlové. Secusmart získá spojením s BlackBerry větší prostor k rozvoji mezinárodních aktivit a přístup ke zdrojům kanadského podniku v oblasti výzkumu a vývoje.

Technologie pro kódování informací se podle agentury DPA dostaly do centra pozornosti poté, co loni vyšlo najevo, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě, mimo jiné i mobilní telefon Merkelové.

„Vlády i podniky věnují čím dál větší pozornost bezpečnosti v mobilním světě,“ upozornil podle agentury Reuters generální ředitel BlackBerry John Chen. Dodal, že akvizice posílí konkurenceschopnost firmy v oblasti bezpečnosti mobilních zařízení.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple.

BlackBerry se pomalu vrací
Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple.
V posledním čtvrtletí vykázala hubený zisk ve výši 23 milionů dolarů. Novému vedení se podařilo srazit provozní náklady o zhruba 30 procent, výrazných škrtů se dočkal zejména marketing. Investoři každopádně na celkové dění okolo společnosti reagují velice pozitivně a akcie si minulý týden připsaly růst téměř 20 procent.
Není to jenom kvůli výsledkům. BlackBerry na podzim chystá nové telefony s populární klávesnicí. Výkonný šéf společnosti John Chen uvedl, že pro to, aby divize telefonů byla v zisku, jí stačí ročně prodat deset milionů kusů. Na podzim navíc do BlackBerry přibudou stovky tisíc aplikací. Systém nabídne přímé napojení na Amazon App Store, BlackBerry totiž umožňuje bezproblémový chod aplikací Android.
Kanaďané expandují také s byznysem pro správu mobilních zařízení ve firmách (MDM). Konkurence pro WhatsApp a další aplikace nazvaná BBM se mimo BB10, iOS a Android dostane také na Windows Phone.

Vývoj akcií BlackBerry od začátku roku Vývoj akcií BlackBerry od začátku rokuVývoj akcií BlackBerry od začátku roku | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance