BlackBerry prý uvažuje o svém prvním telefonu s Androidem

BlackBerry (ilustrační foto)

BlackBerry (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Enrique via Flickr

Kanadská společnost BlackBerry uvažuje o tom, že svůj příští chytrý telefon poprvé vybaví operačním systémem Android od americké firmy Google. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Firma by podle ní tímto krokem přiznala, že její platforma BlackBerry 10 nedokázala dostatečně oslovit zákazníky.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple. Podíl BlackBerry na světovém trhu s chytrými telefony klesl na necelé jedno procento, v roce 2009 přitom činil zhruba 20 procent.

Podle agentury Reuters není jasné, zda by bylo rozhodnutí společnosti BlackBerry začít používat systém Android předzvěstí konce platformy BlackBerry 10, kterou firma s velkou slávou uvedla na trh začátkem roku 2013. BlackBerry 10 sice měla dobré recenze, v konkurenčním boji s telefony se systém Android a s přístroji Apple se jí však nedaří.

„Nevyjadřujeme se ke zvěstem a spekulacím. Nadále však stojíme za operačním systémem BlackBerry 10, který poskytuje nepřekonatelné výhody v oblasti bezpečnosti a výkonu,“ reagovala na informace agentury Reuters společnost BlackBerry.

Podle zdrojů BlackBerry pravděpodobně použije Android v zařízení, které uvede na trh na podzim. Nový přístroj prý bude kombinovat dotekovou obrazovku s tradiční klávesnicí.