BlackBerry vstoupí do byznysu s autonomními vozy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: ng Connect Program Flickr

BlackBerry chce promluvit do vývoje autonomních vozidel. Kanadská společnost oznámila, že chystá software pro samořiditelné automobily. Více detailů má BlackBerry oznámit na veletrhu CES v Las Vegas.

BlackBerry není v automobilovém průmyslu žádný nováček. Naopak její platforma QNX patří ke standardní softwarové výbavě v palubních deskách více než 40 automobilových značek světa - mezi nimi je například Toyota, Hyundai, Porsche nebo Ford. Se softwarem od BlackBerry jezdí po světě na 60 milionů vozů a kanadská firma má dnes v tomto byznysu 50 procent trhu.

Nyní se BlackBerry spojuje s firmou Luxoft, aby společně vyvinuly software, který by mohli využívat výrobci budoucích autonomních vozů. „V současné době jezdí 60 milionů aut s naší technologií, vstup do byznysu samořiditelných vozů je pro nás logický,“ uvedl šéf BlackBerry John Chen.

Podle Bloombergu Chen prohlásil, že by v oblasti samořiditelných vozů nejraději spolupracoval s Googlem, Applem nebou Teslou. V souvislosti s Googlem a Applem Chen prohlásil, že platforma BlackBerry bude fungovat i s jejich technologiemi. Zájemce o podrobnosti však Chen odkázal na veletrh CES, který začíná v Las Vegas už 6. ledna 2016.

Plně automatické auto, které by mohlo mimo jiné snížit nehodovost, je snem celé řady automobilek. Své plány už představily značky jako Daimler, General Motors či Toyota nebo Volkswagen. Podle webu Motley Fool by se „robotické“ auto mohlo objevit na trhu v následující dekádě.

BlackBerry QNX: automobilová budoucnost na CES