Blue Origin chce v příštím roce posílat do vesmíru lidské posádky

Zakladatel Blue Origin Jeff Bezos.

Zakladatel Blue Origin Jeff Bezos. Zdroj: ctk

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin se v příštím roce chystá na první pokusné lety s lidskou posádkou. Potvrdil to její zakladatel Jeff Bezos. Jedná se o další krok k uskutečnění cíle společnosti, kterým jsou komerční lety pro „turisty“.

Americká vesmírná společnost, založená v roce 2000, zatím poslala do vesmíru jen dvě rakety bez posádky, které bezpečně přistály zpátky na Zemi. V testování hodlá pokračovat i nadále a v příštím roce chce vyzkoušet rakety s posádkou.

Bezos potvrdil, že v první vlně nepůjde o platící zákazníky, zároveň ale dodal, že společnosti se už přihlásily tisíce lidí, kteří jsou za let do vesmíru ochotni zaplatit. Krátké komerční lety, které by lidem daly možnost okusit stav beztíže, by Blue Origin podle odhadů mohla realizovat v roce 2018.

Sídlem Blue Origin je americký Kent, kde se zabývá vývojem v bývalé továrně na součástky pro letadla Boeing. Centrála společnosti teď byla poprvé přístupná novinářům, což podle Bezose značí začátek větší otevřenosti společnosti.

Bezos je nejznámější jako zakladatel internetového obchodu Amazon. Blue Origin, kde zaměstnává 600 lidí, bude podle něj nakonec výdělečnou společností. Dalším krokem by mělo být zlevnění letů a možnost použít jednu raketu vícekrát, což by v budoucnu usnadnilo například možný projekt vytvoření kolonie na Marsu.