Bob Dylan si Nobelovu cenu osobně nepřevezme, do Stockholmu se nechystá

Bob Dylan

Bob Dylan Zdroj: čtk

Bob Dylan
Bob Dylan
Bob Dylan
Patti Smith
Patti Smith při koncertu v pražské Arše
7
Fotogalerie

Bob Dylan nakonec Nobelovu cenu za literaturu nakonec převezme, i když jen v zastoupení. Letošní ocenění vzbudilo mnohé kontroverze. Za některé z nich si může slavný zpěvák sám, protože se Švédskou akademií dlouhou dobu nekomunikoval a k ocenění se vůbec nevyjadřoval. Folkový zpěvák v minulém týdnu nepřijal ani pozvání prezidenta Barracka Obamy, který se s americkými laureáty chtěl sejít v Bílém domě.

 

Cenu Dylan po dlouhém otálení přijme, slavnostního předávání se ale osobně nezúčastní. Laureát však musí do šesti měsíců od vyhlášení přednést řeč o jeho činnosti a díle. Dylan tuto povinnost pojal velmi netradičně. Americký zpěvák připravil pouze psanou verzi projevu, kterou za něj při ceremoniálu přečte jeden ze členů akademie. Kromě psaného projevu Dylanovu tvorbu připomene Patti Smith, zpěvačka vystoupí dylanovou skladbou Hard Rain´s Gonna Fall.

Otázky vzbuzuje i samotné Dylanovo ocenění. Dylan je hudebník a textař, což je v dlouhém listu laureátů ojedinělou výjimkou. I v posledních letech cenu získali „klasičtí“ literáti Světlana Alexijevič nebo Patrick Modiano. Dylan je ale od roku 1993 prvním americkým laureátem. 

Významní hudebníci často mají k předávání různých oficiálních ocenění rezervovaný přístup. V v roce 2003 vzbudil pozornost odmítnutím pasování do rytířského stavu britský zpěvák David Bowie. Naopak jeho kolegové Mick Jagger nebo Paul McCartney poctu přijali.