Bohatí čeští e-shopisté skupují elektromobily Tesla

Tesla Model S v továrně v kalifornském Fremontu

Tesla Model S v továrně v kalifornském Fremontu Zdroj: CC BY 2.0: Maurizio Pesce via Flickr

Za rok se v Česku prodalo kolem stovky elektrikou poháněných vozů Tesla. Odbyt ikonické značce zajišťují mimo jiné úspěšní podnikatelé z internetu. Ještě před rokem byly elektromobily značky Tesla na tuzemských silnicích téměř rarita. Aktuálně se jich v Česku podle hlasů z trhu i Svazu dovozců automobilů prohání již téměř stovka.

Nejmodernějšími technologiemi prošpikované vozy, kterým však stále v České republice chybí rychlé nabíječky, jsou populární hlavně mezi úspěšnými byznysmeny z internetu.

Na dodání Tesly čeká aktuálně zakladatel internetového obchodu CZC.cz Josef Matějka. „Populární mezi technologickými lidmi je podle mě proto, že se jedná o první elektromobil, kterým se reálně nechá nahradit normální auto. Navíc Tesla funguje podobně jako chytrý telefon - přes noc nabijete, přes den používáte, dotykový palubní systém s velkým displejem, aktualizace softwaru s novými funkcemi,“ řekl serveru E15.cz.

Teslu si již užívá Tomáš Čupr, jeden z otců zakladatelů projektů typu Slevomat.cz, DámeJídlo.cz nebo Rohlík.cz. Teslou se má vozit též majitel obřího e-shopu Alza.cz Aleš Zavoral. Podnikatel, který se médiím dlouhodobě vyhýbá, své zkušenosti s vozem nekomentoval.

Měsíčně je v Česku zaregistrováno šest vozů Tesla

„Každý měsíc je v České republice zaregistrováno zhruba šest vozů Tesla,“ sdělil obchodník Jaromír Jirgala, jehož společnost Denker dováží auta různých značek z Ameriky.

Ovšem kromě Tesel. Jejich prodej si společnost Tesla Motors v čele s vizionářským investorem Elonem Muskem pečlivě střeží. „Tesla je průkopníkem v přímém prodeji, kde neexistují dealerství, tak jak je známe. Každý showroom patří firmě Tesla, kam si dosazuje pracovníky podle svého výběru,“ dodal Jirgala. Zákazník si tak přes Denker může vůz objednat a zaplatit zálohu, pak už ale komunikuje přímo s Teslou.

Kontrolu si Američané udržují i nad prodejem náhradních dílů a servisem. Nejbližší Tesla Center tak mají tuzemci zatím v Rakousku. Nakupovat ovšem můžou i přes e-shop.

Bolavým místem Tesel je nabíjení. V Česku totiž dosud není ani jedna „teslácká“ rychlá nabíječka Supercharger, která má za půl hodiny zvládnout nabití auta na dalších 270 kilometrů. Nejbližší je podle mapy Supercharge.info již několik týdnů v provozu u slovenského Zvolena, několik dalších je kousek od hranic v Německu či v Rakousku.

Tuzemským uživatelům však mapa vzkazuje, že se můžou taky těšit. První česká rychlonabíječka má vzniknout v Praze na Vídeňské. Dosud se majitelé Tesel musí spokojit s výrazně pomalejším nabíjením z běžné elektrické sítě.