Boleslav bojuje s přesilou dětí

Umístit dítě do mateřské školky je složité, ale ne nemožné.

Také v Boleslavi je v posledních letech problém umístit dítě do školky. Na jaře proto rodičům začíná boj, v němž nerozhoduje šikovnost potomka, ale jeho datum narození a místo bydliště. Letos jich ale uspěje víc než při loňském zápisu. Město totiž od té doby otevřelo dvě třídy při 8. základní škole a chystá další mateřinku.
„S přestavbou pavilonu 6. základní školy by se mělo začít na jaře,“ řekla mluvčí magistrátu Hana Jandová Koišová. Díky tomu od září umístí dalších sto deset dětí. Stát to bude osmnáct milionů, kde je město získá, není zatím rozhodnuté.
Přesto se rodiče bojí, že od letošního zápisu odejdou s nepořízenou. Třeba synovi Evy Machačové z Boleslavi budou tři roky v říjnu. Maminka by mohla jít od listopadu do práce, jenže přednost mají u zápisu předškoláci a potom děti, kterým budou tři roky do konce srpna 2010.
„Pokud Daniela nevezmou, bude to problém, který nemá moc řešení. Soukromé hlídání se mi nevyplatí a mateřská nejde prodloužit,“ řekla Machačová. Zvolila si totiž tříletou dovolenou, když syn nepůjde do školky, zůstane na podpoře.
„Na všechny zájemce se u nás asi nedostane. Rodiče ale nemusí být ve stresu. Pracující maminky by měly určitě uspět,“ věří ředitelka MŠ Čtyřlístek Ludmila Hajzlerová.
Proti loňskému zápisu, kdy se nevešlo 163 boleslavských dětí, z nichž ale šestasedmdesát mělo rodiče na mateřské, přibylo v městských školkách 165 míst. Skončit by tak mohly různé manévry, kdy rodiče pro jistotu přichází k zápisu na více míst či dorazí ve velkém předstihu ještě s miminem. V minulých letech byl navzdory školnému přetlak i na dvou soukromých školkách. Plno má od září 2010 i firemní školka při Klaudiánově nemocnici.