Boleslav bude opět hýřit úsměvem

Filmy pro malé i velké, které letos nabídne Festival evropských filmových úsměvů, budou mít jedno společné. Smích a legraci.

Mladá Boleslav bude od 5. do 11. září žít již posedmé Festivalem evropských filmových úsměvů. I letos se bude na co dívat a čemu se smát. Nejen v prostorách Škoda Auto Muzea, tradičního místa filmové přehlídky, ale také v Domě kultury a paláci Templ, kde poběží doprovodný program.
Ředitele festivalu Jana Kudělu těší, že si přehlídka za léta trvání vydobyla dobrou pověst. Navzdory složité ekonomické situaci se tedy i tentokrát uskuteční se vší noblesou. I když organizátoři šetřit museli. Úspory prý ale nejsou na úkor programu. Diváci nebudou o nic ošizeni, byť bude přehlídka o jeden den kratší.
Programový ředitel Jan Jurka má již o soutěžních snímcích zcela jasno. „V Boleslavi bude soutěžit šest domácích a osm zahraničních filmů. Většina z nich již bodovala na jiných festivalech,“ říká Jurka. Jméno letošního prezidenta festivalu však ještě prozradit nechce. Ctí pravidla. Potvrdil, že v mezinárodní porotě zasedne režisérka Irena Pavlásková. Dům kultury, kde se v rámci doprovodného programu budou promítat filmy pro děti i seniory, už začal tento týden zvát školy. „Projekce jsou rozdělené do bloků tak, aby oslovily malé i větší diváky. Dvě odpolední promítání jsou určená také seniorům. O filmy je vždy velký zájem. Místa se musí předem rezervovat,“ říká ředitel Domu kultury Pavel Filip.
Zájem by měl být i o výstavu obrazů Františka Ringo Čecha, který v sobotu 5. září při vernisáži v paláci Templ svá díla také uvede. Křtu se v rámci festivalu dočká také kniha herce Jiřího Krytináře Dívám se vzhůru. Kmotrou bude herečka Květa Fialová.