Boltova sprinterská parta utekla všem, navíc ve světovém rekordu

iluistrační foto

iluistrační foto Zdroj: CTK/Martin Meissner

Jamajčané Usain Bolt a Yohan Blake jsou králi sprintu na mistrovství světa v atletice. Ve štafetě na 4x100 metrů dnes tréninkoví partneři přispěli k vítězství svého týmu ve světovém rekordu 37,04 sekundy a z Tegu si odvezou každý dvě zlaté medaile.

Dosavadní nejlepší světový výkon z olympiády v Pekingu Jamajčané i bez zraněného Asafy Powella překonali o šest setin. V sestavě byli ještě na prvním úseku Nesta Carter a na druhém Michael Frater.

Bolt tak dal už podruhé zapomenout na krach ze závodu na 100 metrů, v jehož finále ulil start a byl diskvalifikován. V sobotu vyhrál závod na 200 metrů a dnes potvrdil, že nebýt chyby na stovce, nejspíš by obhájil všechna tři zlata z Berlína. Dnes na závěrečném úseku pomohl týmu k prvním světovému rekordu na MS v úplně poslední disciplíně šampionátu.

Ze souboje s USA nakonec sešlo, neboť při poslední předávce Darvis Patton škobrtl a upadl, ještě než stačil předat kolík. Kvůli kolizi nedoběhli ani Britové, ze stříbra se tak mohli radovat Francouzi. Christophe Lemaitre má po bronzu z dvoustovky druhý sprinterský kov z MS, stejně jako zkušený Kim Collins, třetí ze stovky, jenž pomohl k bronzu štafetě ostrovů Svatý Kryštof a Nevis.