Bonbónová mánie Candy Crush míří na burzu

Candy Crush Saga od King Digital Entertainment

Candy Crush Saga od King Digital Entertainment Zdroj: King Digital Entertainment

Angličtí majitelé online hry Candy Crush Saga tento týden ohlásili vstup na burzu v New Yorku. Plánují vydat 22 milionů akcií, za které by rádi zinkasovali přibližně půl miliardy dolarů.

Investoři mají podle burzovních analytiků o emisi velký zájem. Již teď se proto očekává, že cena za jednu akcii bude někde v rozmezí 21 až 24 dolarů. Hodnota společnosti King Digital Entertainment, která vlastní Candy Crush Saga, činí podle výpočtů přibližně sedm miliard amerických dolarů.

Na burze budou akcie společnosti označené jako King. Investory na akcíich láká zejména dobrá hospodářská kondice firmy. Online hra jen loni vydělala na tržbách 1,9 miliardy dolarů, což se promítlo i do vysokého zisku 568 milionů dolarů.

Tim Keating, výkonný ředitel Keating Capital, oceňuje na akciích Candy Crush Saga zejména jejich potenciál růstu. „Důkazem toho je neuvěřitelný nárůst loňských tržeb. Meziročně stouply o neuvěřitelných tisíc procent,“ říká Keating.

Keating Capital, která se zabývá právě obchodováním s podobnými emisemi však akciím King i něco vyčítá. „Zisky společnosti jsou úzce spjaty s jedinou hrou,“ říká Tim Keating. To, že společnost stojící za online hrou nemá jiný produkt než Candy Crush Saga je podle něj největším riskem. Pro porovnání, konkurenční společnosti jako Zynga a Activision nabízejí desítky online her. Zynga má hodnotu čtyři miliardy dolarů a Activision závratných 15 miliard dolarů.