Brazilské nápoje: od cachacy k maté

Cachaca

Cachaca Zdroj: Shutterstock

Brazílie - to je nejen všudypřítomná kopaná nebo samba, ale také vynikající drinky. Zatímco fotbal má téměř jednotný hravý styl a samba pevná pravidla, variace na obsah skleničky jsou v této barevné zemi doslova nekonečné.

Brazilská kuchyně je u nás populární díky restauracím, které objevily karibský styl, ovšem pestrost zdejších nápojů mohou středoevropské podniky jen stěží obsáhnout.

Ovoce v hlavní roli

Místním lihovinám dominuje cachaca. Nápoj destilovaný ze šťávy cukrové třtiny je oproti rumům agricole méně aromatický a snad i drsnější, ale vzhledem k tomu, že se z něj většinou připravují koktejly a málokdy se pije samotný, to vadit nemusí. Obsah alkoholu je rozdílný, od osmatřiceti procent k padesáti i více.

CaipirinhaCaipirinha | Shutterstock

Typickým koktejlem, který se prosadil u nás, je caipirinha, což je takové zjednodušené mojito a skládá se právě z cachacy, limetek, třtinového cukru a ledové tříště. Jinak by byl výčet koktejlů právě s touto lihovinou, říká se jim batidas, nekonečný vzhledem k tomu, kolik různých druhů ovoce je v tropické a subtropické Brazílii k dispozici. Recepty jsou většinou opravdu jednoduché: led, cachaca, čerstvá šťáva s kousky ovoce a navrch nějaká ta ozdoba. Ovocné šťávy jsou ostatně velice oblíbené a málokdy konzervované, dost často podávané i s mlékem.

Pivo – národní nápoj?

Budete se možná divit, ale sami Brazilci si myslí, že jejich typickým nápojem, ne-li přímo národním, je pivo. Nabízí se hlavně lahvové a oproti našim zvyklostem si hosté objednají ke stolu jednu láhev, třetinku nebo dvojitou a několik menších skleniček, aby nezteplalo. Prodává se spíše podchlazené či dokonce vymražené. Není ale problém najít i podnik s pivem točeným, kterému se říká chopp. Víno je k dispozici také, dobré místní i dovážené, ale oproti pivu v něm Brazilci velké obecné zalíbení nenašli.

Cukrová třtina i paulinie

Voda z veřejných vodovodních sítí nemusí vždy projít zažívacím traktem Evropana bez následků, je tedy lepší si kupovat balenou. Ještě lepší je ovšem se poohlédnout například po čerstvém kokosovém ořechu. Je vychlazený a prodavač několika přesnými seky mačetou vytvoří na jeho vrcholu otvor, vloží do něj brčko a osvěžující nápoj je připraven. Velice oblíbená je caldo de cana, tedy šťáva z cukrové třtiny, která je lisována přímo z nasekaných stvolů.

Drink z kokosuDrink z kokosu | Shutterstock

Rodinný rituál

Čaj maté, o němž je tu řeč, není vlastně klasickým čajem, ale připravuje se z listů cesmíny paraguayské. Odvar z tohoto čaje posiluje nervový systém a pomáhá odstraňovat únavu, má antioxidační účinky, posiluje imunitu, potlačuje pocit hladu a zároveň podporuje trávení. Samo slovo maté označuje vydlabanou tykev, z níž se tento čaj pije. Příprava čaje a jeho pití je jedním velkým rituálem, který se uskutečňuje nejčastěji v rodinném kruhu. Má svá pravidla, jež se prostě neporušují. Nádoba s čajem většinou koluje, všichni pijí pomocí jednoho brčka (bombilly) se zakončením, které zabrání vsát i lístky. Ten, kdo čaj připravil, občas přilévá další vodu. Maté se nesladí, což je v procukrované Brazílii celkem nečekané.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.