Británii zavalil sníh. Silnice jsou zaváté a letiště ruší stovky letů

V Británii sníh způsobil dopravní komplikace

V Británii sníh způsobil dopravní komplikace Zdroj: ctk

Britská společnosti British Airways varovala své klienty před problémy, které je mohou postihnout v důsledku sněhové kalamity na londýnském letišti Heathrow. Stovky lidí strávily noc v letištním terminálu, když v pátek bylo kvůli sněhu zrušeno 400 a v sobotu dalších 100 letů. Spojení s Prahou v sobotu kalamita nenarušila.

Sněhová nadílka vyvolává vážné dopravní problémy i na silnicích. Postižena je silniční doprava prakticky na celém území Velké Británie. V Severní Irsku je bez proudu téměř tisícovka domácností, ve Walesu už zřejmě mají nejhorší za sebou, když se podařilo obnovit dodávku proudu do 10 tisíc domů.

Kvůli zimnímu počasí musela policie uzavřít několik silnic včetně dálnice M48 severně od Bristolu. Železniční spojení mezi Londýnem a Paříží nabírá až půlhodinové zpoždění, zrušeno bylo několik zápasů nižších fotbalových soutěží.

Sníh si už vyžádal i jednu lidskou oběť. Na silnici u města Grantham ve střední Anglii zahynula řidička automobilu, který se dostal do řetězové havárie na zledovatělé silnici.

Správa letiště Heathrow již v pátek uzavřela jednu letovou dráhu, která byla pokrytá vrstvou ledu. Pasažéři několika letů museli údajně v letadle čekat i několik hodin, než se dráha uvolnila. Situace na letišti se ale podle rozhlasové stanice BBC postupně dostává do normálu.