Britové potvrdili, že pod parkovištěm našli kostru Richarda III.

Potvrzení nálezu kostry Richarda III.

Potvrzení nálezu kostry Richarda III. Zdroj: CTK

Kostra, kterou loni v září našli archeologové pod parkovištěm v anglickém městě Leicester, skutečně patří anglickému králi Richardovi III. z 15. století, známému i ze slavné hry Williama Shakespeara. Oznámili to dnes vědci z univerzity v Leicesteru, kteří kostru podrobili řadě testů, včetně analýzy DNA.

Mimo jakoukoli rozumnou pochybnost jde o kostru krále Richarda III., řekl na tiskové konferenci v Leicesteru hlavní archeolog univerzity Richard Buckley, který projekt vedl.

Nález kostry oznámili vědci z Leicesteru loni v září. Kostru objevili při vykopávkách na parkovišti na místě někdejšího františkánského kostela, v jehož hrobce byl král pohřben.

Richard III. byl posledním králem z rodu Plantagenetů a posledním anglickým monarchou, který zahynul v boji. Padl v bitvě u Bosworthu v roce 1485, na kterou se vydal právě z Leicesteru. Bitva znamenala konec krvavé Války růží a začátek vlády Tudorovců. Na anglický trůn pak usedl první vládce z této dynastie Jindřich VII.

Portrét Richarda III.Portrét Richarda III. | CTKRichard III.

Rozhodující byla analýza DNA

Vědci kostru podrobili řadě testů. Analýza radiokarbonovou metodou potvrdila, že kosti patří zhruba třicetiletému muži, který žil přibližně v době mezi lety 1455 až 1540. Důkladné zkoumání kostí také ukazovalo na Richarda III. Nalezené ostatky prokázaly vážnou skoliózu, tedy pokřivení páteře. Dobové prameny i Shakespeare zdůrazňovaly Richardovu deformovanou postavu.

Zkoumání také odhalilo deset zranění, z toho osm na hlavě. Richard III. je utrpěl v bitvě a zřejmě i po smrti, kdy vítězové jeho mrtvolu zohavili. Analýza také potvrdila, že ostatky měly subtilní kosti, což odpovídá dobovým líčením Richardovy křehké postavy. Studie nalezených kostí „přesvědčivě ukazují na to, že jde o Richarda III.“, řekla bioložka Jo Applebyová.

Klíčová však byla analýza DNA. Genealogové z univerzity v Leiceseteru identifikovali čtyři žijící potomky Richarda III., kteří souhlasili s anonymní účastí na projektu. Nakonec porovnali DNA z nalezené kostry s DNA truhláře Michalem Ibsenem, který je po 16 generacích potomkem Richardovy sestry Anny z Yorku a který žije v Londýně. Genetička Turi Kingová oznámila, že analýza shodu DNA potvrdila.

Starosta Leicesteru dnes oznámil, že ostatky Richarda III. budou znovu pohřbeny v místní katedrále.