Brněnský Amazon se může rozjet už v příštím létě

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Scottish Government, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Začátkem dubna internetový obr Amazon oznámil, že kvůli problémům ze strany radnice nechce o Brnu ani slyšet. Začíná však přibývat zpráv, že by to mohlo být přece jen jinak. S důležitou informací přišel developer CTP. Navzdory proklamaci americké firmy připravuje stavební projekt dál. A pracovně počítá s tím, že sklad začne chrlit zboží do světa ještě do léta 2015.

Poprvé kopnout do země chce developer ještě letos do konce června. CTP to uvedla v materiálu, který znovu předložila v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Po dlouhých peripetiích schválili brněnští zastupitelé prodej pozemků developerovi v polovině dubna. „V návaznosti na toto rozhodnutí CTP pracuje plnou rychlostí na tom, aby areál pro Amazon byl připraven,“ řekl deníku E15 generální ředitel CTP Remon Vos.

Developer se v nové dokumentaci snaží otupit kritiku, která se na projekt snesla ze strany místních občanských sdružení. Mimo jiné tím, že posunul halu Amazonu dále od železniční trati, a tím i od lokality, kde vlivná brněnská skupina Imos staví stovky nových bytů. CTP navíc slibuje, že mezi skladem a železnicí vysadí pás dřevin. Dalším ústupkem je upuštění od plánu na výstavbu druhé etapy parkoviště pro osobní auta.

Věc projedná i vláda

Víru v brněnský sklad Amazonu ještě neztratil ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda dnes proto schválila usnesení, na jehož základě mohou brněnští zastupitelé změnit územní plán v průmyslové zóně Černovická terasa. Díky tomu by tam mohl být sklad Amazonu postaven. Vláda si před deseti lety při převodu zóny ze státu na město dala podmínku, že v ní nesmějí stát sklady. Primátor Roman Onderka (ČSSD) ČTK řekl, že je potřeba, aby na usnesení navázalo 20. května zastupitelstvo Brna a územní plán změnilo. Někteří Brňané proti stavbě protestují zejména kvůli předpokládanému zvýšenému dopravnímu provozu.

Amazon slibuje vznik zhruba 1500 pracovních míst, například před Vánocemi ale zaměstná dva až tři tisíce lidí. To je jeden z důvodů, kvůli kterým potřebuje mít sklad u většího města. Podle informací deníku E15 z realitního trhu proto nabídky za Brno, které Amazonu přišly například z Holešova na Kroměřížsku, americké společnosti nikdy nedávaly smysl.

Sklady Amazonu v Dobrovízi u Prahy a v Brně mají sloužit zásobování Německa a Rakouska. Amazon nevylučuje ani vstup na trh střední a východní Evropy. Konkrétní termíny si ale zatím nechává pro sebe.