Brno popadalo dech na koncertu Fanfare Cioacarlia

Rumunská dechová skupina Fanfare Cioacarlia hraje jednu z nejrychlejších dechovek světa.

Je jich dvanáct a někteří z nich jsou i dvakrát starší než Brňané v publiku. Rumunská skupina Famfare Ciorcarlia, česky skřivan, přesto hrála vyprodanému klubu Fléda až do chvíle, kdy už ani samotní hudebníci nestačili pověsti nejrychlejší dechovky na světě.

Ve vesnici Zece Prajini hrávali tito muzikanti na pohřbech a svatbách. Pověst dechovkového rychlíku je však brzy předešla a do mezinárodního podvědomí se skupina dostala vydáním první dlouhohrající desky v roce 1998. Od té doby dechovka nahrála šest řadových desek, zahrála si ve filmu, ale také na soundtracku kontroverzního snímku Borat.

Po skončení dvě a půl hodiny dlouhého koncertu byl prodejní stůl s posledním albem Queens and Kings natočeným v roce 2007 prázdný.Tento disk věnovali Rumuni památce zesnulého klarinetisty Ioana Ivancea a spolupracovaly na něm dvě desítky muzikantů z Rumunska, Francie, Maďarska, Srbska, nebo Bulharska.

Neposedná muzika zněla energicky, ale nikoli nadmíru hlasitě jako v případě posledního koncertu dalších balkánských dechovkářů Bobana a Marka Markovičových. Trumpety, tuby, klarinet, saxofon bicí a perkuse roztančily i obvykle netečnou ochranku.

Famfare Ciorcalia hudebně čerpají z tradiční romské a rumunské lidové hudby, nicméně patrný je také vliv turecké, bulharské, srbské nebo makedonské hudby.

Rozvášnění fandové nenechali urostlé hudebníky v zákulisí nadlouho, potleskem vymámili dva přídavky.