Brusel zrušil roamingové poplatky. Operátoři možná zdraží služby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Od 15. prosince 2015 definitivně odzvoní poplatkům za telefonování a datové služby mezi státy Evropské unie. Není však vyloučeno, že mobilní operátoři budou reagovat zdražením služeb.

Zrušení poplatků se týká hlasových a datových služeb i posílání sms zpráv. Odpadne tak hlavní důvod, pro který drtivá většina Evropanů při cestování do zahraničí používá na mobilním telefonu sociální sítě jako je Facebook a posílá emaily a plná polovina vůbec nepoužívá internet. Čtvrtina Evropanů při svých cestách do zahraničí pak mobil úplně vypíná.

Podpora WiFi a hájení síťové neutrality

Za správné a prospěšné označili čeští europoslanci i opatření na podporu veřejné WiFi a důsledné hájení síťové neutrality, aby nebylo možné, že operátoři blokují některé služby jako třeba Skype. „Jsem kategoricky proti diskriminaci dat na základě původu, cíle nebo typu, ani jejich jinému upravování,“ uvedl Březina.

Uživatelé internetu od konce příštího roku rovněž ocení povinnost poskytovatelů internetového připojení uvádět v rámci smlouvy se zákazníkem nikoliv maximální teoretickou rychlost internetového připojení, ale reálně dosažitelnou rychlost. Pokud zákazník dostane ve skutečnosti nižší než avizovanou rychlost, bude to automaticky považováno za porušení smlouvy.

Mobilní operátoři plány na zrušení roamingových poplatků v posledních měsících ostře kritizovali. Kvůli obavám z poklesu příjmů mohou reagovat zdražováním. Evropská komise už od loňského července snížila maximální cenu pro volání v rámci EU na 24 centů za minutu. Cenové limity stanovila také pro sms a připojení k internetu.