Bruslaři rozsvítili večerní Přerov

Popáté a letos naposledy se nadšenci na bruslích vypravili na večerní projížďku Přerovem.

Snad půlkilometrový zářící had se líně plazí potemnělými ulicemi Přerova. Kolem něj opatrně projíždí doprovod na elektroskútrech. Další hlídači v reflexních vestách čas od času hvízdnou do píšťalky, aby masu v pohybu usměrnili. Strážníci městské policie jsou v pohotovosti. Tohle není tísnivá scéna z hororového sci-fi filmu. Naopak. Tohle je veselá realita.
Kolem vyhrává skočná muzika a hada vytvořili předškoláci, dospělí i nadšenci důchodového věku. Všichni na kolečkových bruslích. Všichni světélkují různými náramky, tyčinkami či blikačkami. Je poslední zářijový pátek a v Přerově se jede letošní pátá a závěrečná Hepa Blade Night, tentokrát Světlušková.

Z Rožnova i z Ostravy

„Snažíme se pro každou Blade Night určit nějaké téma. Jeli jsme třeba Black and White, Neonovou, na podporu dárcovství krve v červeném a podobně. Dnes je to tedy Světlušková,“ vysvětluje Ladislav Koudela z Hepa In-line School Přerov, která vyjížďky pořádá.
Na zhruba dvanáctikilometrovou trasu od Výstaviště se vypravily asi tři stovky nadšenců. A nejen přerovských. „Dorazil jsem kvůli projížďce až z Rožnova. Jezdím první rok a moc mě to baví, ale u nás nikdy nic takového nebude,“ říká Štěpán Mičunek, který vzal na výlet i svého psa Timyho. Dále nechyběli třeba bruslaři z Hranic nebo z Ostravy. Přesto bylo podle Koudely účastníků tentokrát o poznání méně. V průměru si prý cestu na Blade Night letos našlo zhruba pět set nadšenců.
Na bezpečnost dohlíželo deset pořadatelů na bruslích, dvě hlídky na elektroskútrech a strážníci. „Spolupráci s městskou policií musím pochválit. Bez její pomoci bychom podobné akce pořádat nemohli,“ říká Koudela. „Během letošních vyjížděk se staly asi čtyři úrazy, vždy lidem bez chráničů a přileb. Bezpečnost by měla být na prvním místě,“ říká Koudela.