„Brzy už bude lépe,“ vzkazuje hokejistům kartářka

Prokletí, obyčejná smůla, nebo působení tajemných sil? Hokejový Vagnerplast má největší marodku z extraligových týmů.

Vydařená letní příprava, dobré výsledky v přípravných zápasech, dobrá parta a hráči nabuzení vyhrávat. To byl Vagnerpast týden před zahájením nového ročníku extraligy.

Nyní je bez vítězství na posledním místě tabulky, byť měl ambice mnohem vyšší. S kádrem plným marodů to zřejmě dopadnout jinak ani nemohlo.

Kladnu pomohla Sparta

„Viděli jsme se v horní polovině tabulky. Máme výbornou partu, přes léto jsme se sehráli, klapalo to. Pak jsme po dvou zápasech měli sedm hráčů mimo hru,“ říká útočník Jan Eberle.

Žádný jiný tým v extralize se s takhle početnou marodkou zatím potýkat nemusel. Většina z nich v minulých dnech spíše pouštěla hráče na hostování či přestupy. Vagnerplast naopak musel hokejisty na začátku soutěže shánět.

„Ještěže máme dobré vztahy s manažerem Sparty Praha Petrem Břízou. Půjčil nám dva hráče, Petra Kafku a Lukáše Luňáka,“ říká k nečekaným posilám ředitel Vagnerplastu Milan Volf.

Kladenský lazaret navíc zaplnily opory týmu. Začalo to 10. září při rozbruslení před přátelským zápasem v Karlových Varech. Poslední zkouškou formy před extraligou. Kladenský Martin Látal nastřelil pukem Jaroslava Mrázka a zlomil mu lícní kost.
„Stanou se i horší věci. Věřím, že budu brzy fit,“ podotýká Mrázek, který si nepřipouští špatné scénáře.
Jeho návrat na led se protáhne téměř na měsíc.

„U Jardy bych nerad cokoli uspěchal. Nejdřív zkusí šlapat pomalu na rotopedu. Na led ho pustím, jen když se mu nebude motat hlava, nebo když nenastanou jiné komplikace. Určitě mu doporučím hru ve speciální masce,“ vysvětluje klubový lékař David Homér.

Mrázek je vděčný své přítelkyni, která se o něj starala. „Dělala mi kašičky a vývary. Že jsem teď pořád doma, jí prý nevadí. U nás to chodí tak, že bývám doma z tréninku dřív než ona z práce, takže ponorka nám z mého marodění nehrozí,“ vysvětluje svůj současný život Jaroslav Mrázek.

Po Mrázkovi ulehl Bílek

Den před extraligovým zápasem s Mladou Boleslaví, ve čtvrtek 16. září, se Kladnu rozpadl druhý útok. Doma zůstal Vítězslav Bílek.

„Na tréninku jsem cítil, že to není ono. Byl jsem unavený. Trenér mi dal volno, že se ke klukům připojím před nedělením zápasem na Spartě. Jenomže v neděli ráno jsem měl čtyřicítky horečky a jel jsem do slánské nemocnice,“ vzpomíná Bílek. Diagnóza: zápal plic.

V příštích dnech mají lékaři rozhodnout, jestli Bílka pustí domů, nebo si ho v nemocnici ještě nechají.
„Už bych chtěl na led. Čím déle budu ležet, o to déle budu dohánět fyzičku,“ říká zkušený hráč.

Kotrla se nudí

Premiérový duel s Boleslaví nedohrál útočník Jindřich Kotrla. Bývalý reprezentant dohlížel ve čtvrté řadě na mladíky Tomáše Knotka a Antonína Melku. „Někdo ze soupeřů do mě narazil a dal mi přitom koňara. Kdybych neuhnul, mohl mi přetrhnout vazy v koleně. Takhle mám jen pohmožděné stehno. Marodím s tím třetí týden a nudím se,“ říká Kotrla s tím, že by se rád vrátil na led v říjnu. „Lékaři si ale myslí, že to bude trvat déle“ dodává hokejista.

Za Jaroslava Mrázka naskočil do obrany bek Jan Platil. V létě mu nevyšlo angažmá v ruské KHL, a tak po deseti letech opět oblékl kladenský dres.
„Věřím, že budu klubu užitečný,“ řekl před úvodním zápasem bývalý reprezentant.

Předsevzetí mu vydrželo jen do druhého kola na Spartě. „U mantinelu do mě najel protihráč a vyhodil mi rameno. V pátek 1. října mě čeká operace v nemocnici Na Bulovce, na led bych se měl vrátit kolem 20. listopadu,“ vysvětluje Platil.

Ze stejného utkání přivezl trenér Otakar Vejvoda zpět do Kladna další marody. Útočníky Jana Daleckého, Davida Stielera a Jiřího Kuchlera. První má pohmožděné zápěstí, druhému bolestivě nastřelili nárt a Kuchlerovi narazili žebra tak, že tři následující zápasy odehrál silou vůle.

Proti Zlínu i Třinci navíc chyběl obránce Vladimír Kameš, který ležel doma s vysokými teplotami. Juniora Jakuba Strnada nemohl trenér povolat, protože mu v mládežnické soutěži soupeř zranil rameno. Teď na tom nejsou nejlépe také Radek Bělohlav a Martin Látal.

„Takovou marodku jsem ve své hráčské i trenérské kariéře zažil. Myslím, že to letos potká i jiná mužstva,“ říká Vejvoda.

Mizérie musí skončit

Zvláště v domácích zápasech Kladnu chyběl kousek pověstného štěstí. Do týmu se museli narychlo zapracovat noví hráči, přeskupily se některé obranné i útočné formace. První utkání nevyšlo ani brankáři Lukáši Cikánkovi. Klub v úterý v noci přiletěl posílit francouzský reprezentant Sacha Treille (22).

Mohou za tím být třeba temné síly? Týdeník Sedmička nechal vyložit na hokejisty Vagnerplastu karty. „Potrvá osm týdnů, než tým najde stabilitu a jistotu. Pak bude mít dobré výsledky. Nervozita a obavy v této chvíli ovlivňují každý zápas. Žádná temná síla na mužstvo nepůsobí,“ říká kladenská kartářka Radka Polcerová.