Budějovice se zachránily, sestup hrozí třem týmům

Budějovický Tomáš Řepka po svém domlouvá příbramskému Martinovi Šlapákovi

Budějovický Tomáš Řepka po svém domlouvá příbramskému Martinovi Šlapákovi Zdroj: CTK/Petr Eret

Fotbalisté Českých Budějovic zvítězili na hřišti Příbrami a čtyři kola před koncem soutěže si zajistili účast v první lize i pro příští sezonu. Na sestupových příčkách stále zůstává Žižkov a Baník Ostrava.

České Budějovice mají v posledních zápasech dobrou formu. V Příbrami zvítězily již počtvrté za sebou a díky tomu si s předstihem zajistily setrvání v nejvyšší soutěži, což překvapilo i samotného trenéra Jihočechů Františka Cipra (na snímku). „Pro nás je to velké vítězství, protože jsme se definitivně zachránili. Mám z toho radost, protože jsem nečekal, že to bude tak brzy,“ uvedl Cipro pro ČTK.

O záchranu tak stále hrají především tři týmy – poslední Žižkov, předposlední Ostrava a Bohemians 1905, která má na první nesestupové pozici jen dvoubodový náskok. Má však také jeden zápas k dobru. Dnes hrají Vršovičtí s Olomoucí. Podle trenéra ostravského Baníku Radoslava Látala právě dnešní zápas mnohé napoví. „Pokud Olomouc porazí Bohemku, tak my máme Žižkov, a to bude zápas o všechno,“ upozorňuje na důležitost nadcházejících utkání Látal.

Baník nezvládl zápas na hřišti Dukly a prohrál 1:4. Dukla je tak stále největším překvapením letošního ročníku. Ačkoliv jsou borci z Julisky v lize nováčky, momentálně se nacházejí na čtvrtém místě, které může za určitých okolností znamenat i start klubu v kvalifikaci Evropské ligy.

Výhrou na Žižkově si první místo pojistil Liberec, který díky tomu nemusí tak bedlivě hlídat výsledky svých konkurentů v boji o titul, jimiž jsou Sparta a Plzeň.