Budoucnost automatizovaného zemědělství? Třeba robot Beruška

Ladybird robot, aka Beruška

Ladybird robot, aka Beruška Zdroj: http://sydney.edu.au/

Automatizace nezná hranic. To člověka napadne při pohledu na robota jménem Beruška (Ladybird), kterého navrhli a nedávno také úspěšně otestovali australští výzkumníci z oddělení robotického výzkumu na Univerzitě v Sydney. Beruška testovací záhonky nejenže nerozbourala, ale zeleninu v nich úspěšně poznala, zalila a ošetřila před napadením škůdci.

Robota-zahradníka navrhl tým výzkumníků za účelem snížení náročnosti a hlavně nákladnosti obdělávání velkých zemědělských ploch. „Náš robot zvládá široké spektrum zemědělských činností, od běžného zalévání přes monitoring přítomnosti škůdců po pletí,“ popsal svůj výtvor vedoucí výzkumu profesor Salah Sukkarieh .

Beruška byla v první testovací verzi vybavena sérií solárních panelů, které jí zajišťují energetickou soběstačnost, laserovými čidly a senzory a řadou „chytrých“ programů, které jí umožnily rozpoznávat celou škálu potenciálních škůdců, a to jak plevelů, tak hmyzu.

Součástí otestovaného prototypu bylo také mechanické rameno, které umí plít (poté, co díky chytrým programům identifikuje nežádoucí plevel). Do budoucna jej vědci plánují naprogramovat a uzpůsobit pro automatickou sklizeň vhodně dorostlé úrody.

záběry Berušky ještě bez kabátku v laboratorních testech

Profeson Salah Sukkarieh obdržel za návrh funkční Berušky ocenění „Výzkumník roku“ na australské národní výstavě Ausveg.