Bugatti Veyron v edici Eliška Junková ze série Bugatti Legends

Bugatti Legend Meo Costantini

Bugatti Legend Meo Costantini Zdroj: Bugatti

Pokud se tato informace ukáže jako pravdivá, bude to největší pocta, jaké se kdy dostalo jakémukoli českému závodníkovi…

Na nadcházejícím autosalonu v Ženevě představí automobilka Bugatti čtvrtou z šesti plánovaných edicí Bugatti Legends. Jejich záměrem je předznamenat odchod modelu Veyron do výslužby, ale především připomenout šest významných závodníků Grand Prix, kteří se proslavili za volanty vozů Bugatti. Podle informací magazínu GT Spirit by se v této vybrané společnosti mohlo nově zaskvět jméno československé legendární závodnice Elišky Junkové.

Po sériích Veyron Jean-Pierre Wimille, Veyron Jean Bugatti a Veyron Meo Costantini by se měla objevit na několik kusů omezená edice Elizabeth Junek. Eliška Junková byla bez nadsázky jednou z nejpůsobivějších postav dějin Grand Prix, resp. následnické Formule 1, ale také významnou „reklamní tváří“ značky Bugatti. Je totiž třeba připomenout, že prvorepublikové Československo hrálo v dějinách této automobilky překvapivě významnou úlohu, jíž si všímal i sám Ettore Bugatti.

Českoslovenští závodníci patřili k jeho nejlepším zákazníkům, v nejprestižnějších evropských závodech a soutěžích vozy Bugatti s úspěchy proháněli kromě Čeňka a Elišky Junkových také Zdeněk Pohl, Jiří Lobkovic nebo Egon Bondy. Na oficiální informace a fotografie k údajně připravované edici Bugatti Veyron Elizabeth Junek si ale ještě počkáme.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz