Bývalý soud: ostuda Zlína

Střed Zlína hyzdí už léta nevyužitá budova bývalého okresního soudu. Nikdo neví, co s ní.

Přímo v centru města už šest let chátrá budova bývalého soudu. Přilehlá parcela zarůstá lebedou, občas ji lidé využíjí k vykonání potřeby.

Lokalita je jednou z ostud města, a tak se zlínští radní rozhodli, že rozpadající se budovu odkoupí od ministerstva spravedlnosti, kterému patří.

„Letos v dubnu jsme schválili odkoupení budovy bývalého soudu, včetně přilehlého pozemku za dvanáct a půl milionu korun. Ministerstvo nám ale zatím jen potvrdilo, že bude o odprodeji jednat,“ uvedla mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková. Od té doby se situace nijak neposunula dopředu.

Radní ale už přesto během prázdnin zvažovali možnosti, jak chátrající dům využít. „Jednou z variant bylo, že bychom z bývalého soudu udělali hotel. Jde nám o to, aby byla lokalita v centru města společensky nebo kulturně využitá,“ řekla zlínská primátorka Irena Ondrová.

Ministerstvo spravedlnosti mělo návrhy radních už před časem projednat, dodnes se ale nevyjádřilo. „Ministerstvo chce určitě budovu bývalého okresního soudu prodat, protože ji dál nebude využívat. Zatím vám ale mohu říct jen to, že město Zlín je jedním ze zájemců a stále s ním jednáme,“ řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke.

Podle ní zatím nejde říct, kdy ministerstvo o kupci rozhodne.

Ze soudu může být pivovar

Přestože zlínští radní už několik měsíců jednají o možnostech, jak získat budovu bývalého okresního soudu, zatím se k jejímu vlastnictví o mnoho nepřiblížili. Navzdory tomu už přemýšlejí, jak objekt využít.

Jedna z variant předpokládá, že by v budově vznikl hotel. „Alternativ je ovšem víc. Naše představa je, že by komplex sloužil pro společenské vyžití. Mohly by tam být restaurace, kavárny nebo hudební klub,“ uvedla primátorka Zlína Irena Ondrová.

Budova by mohla dokonce sloužit tomu, čemu sloužila dříve. Až do začátku minulého století se v něm totiž vařilo pivo.

„Ozval se nám architekt, který prováděl rekonstrukci dalešického pivovaru, kde se točil film Postřižiny. Nabídl nám spolupráci na případné obnově budovy. Klidně by v ní mohl znovu být malý pivovar,“ naznačila Irena Ondrová.

Své představy mají i obyvatelé města. „Hlavně, aby tam nebylo další nákupní centrum. Těch už je ve městě dost,“ svěřil se například Martin Kolajda ze Zlína. Kateřině Malé by se to naopak zamlouvalo. „Čím víc obchodů, tím líp. Konkurence by mohla trochu srazit přemrštěné ceny v centru,“ tvrdila Malá.

Všechny plány jsou však bezpředmětné, dokud nebude objekt patřit městu. Jisté je zatím jen to, že v budově už nebude dál soud.