Cadillac ATS a XTS: další detaily k novinkám

Zatím jediný snímek Cadillaku ATS

Zatím jediný snímek Cadillaku ATS Zdroj: Aurorevue.cz

Koncern General Motors potvrdil, že do výroby připravuje také model ATS namířený zejména proti BMW 3.

K řadě ATS zatím máme k dispozici pouze jeden oficiální snímek ukazující siluetu novinky s liniemi vycházejícími ze stávajícího Cadillac CTS, o níž jsme krátce hovořili v souvislosti s pozoruhodným prototypem Cadillac Ciel.

Prezident koncernu General Motors Mark Reuss nyní potvrdil to, o čem se zatím jen spekulovalo. „Zatím budeme tento vůz nazývat kódovým označením ATS,“ uvedl Reuss a dodal, že „je vyvíjen na zcela nové, pro Cadillac exkluzivní podlahové plošině s možností pohonu zadních, nebo všech kol podobně jako u větší řady CTS.“ Vozy Cadillac ATS namířené především proti BMW 3 se začnou prodávat na sklonku příštího roku.

Studie Cadillac XTS PremiumStudie Cadillac XTS Premium|Aurorevue.czStudie Cadillac XTS Premium

Ještě blíže skutečnosti je ale model Cadillac XTS, jenž vychází z loňské studie Cadillac XTS Platinum představené na autosalonu v Detroitu a má se v prodejnách objevit již na jaře. Na trhu se má tvářit jako luxusnější a konzervativnější varianta řady CTS a o její pohon se postará, možná poněkud překvapivě, příčně uložený vidlicový šestiválec přenášející svůj zatím neupřesněný točivý moment na přední, nebo všechna kola.

Interiér detroitské studie XTSInteriér detroitské studie XTS|Aurorevue.czInteriér detroitské studie XTS

Potvrzena byla zároveň také příprava nové generace řady Cadillac CTS, jež se začne prodávat v roce 2014. Oproti té stávající má být poněkud větší, aby přesněji zamířila proti vozům typu BMW 5 nebo Mercedes – Benz E.

Nové modely ATS a XTS mají na trhu doplnit nabídku řady CTS, dodávané s karoseriemi sedan, kupé a kombi, přičemž pro XTS má být vyhrazena tříprostorové karoserie sedan (půjde zřejmě o náhradu za stávající řadu DTS). Cadillac ATS bude navíc podle zákulisních informací dodáván také jako kabriolet s pevnou skládací střechou. V souvislosti s přípravou nových typů ATS, XTS a CTS byla schválena investice ve výši 117 milionů dolarů, která poputuje na adaptaci ontarijské továrny GM Oshawa.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.