Canon vytvořil senzor, který zvládne natáčet slow motion videa skoro ve tmě

Udělat dnes noční fotku není problém, jenže toto je záběr z videa, a to navíc se snímkovací frekvencí 100 fps! To už jen tak nějaká technika nedokáže.

Udělat dnes noční fotku není problém, jenže toto je záběr z videa, a to navíc se snímkovací frekvencí 100 fps! To už jen tak nějaká technika nedokáže. Zdroj: Canon

Větve od sněhu nasvícené měsíčním svitem, přitom dobře patrné i hvězdy na noční obloze. Tohle zaznamenat snímkem za jednu setinu sekundy zatím nikdo nedokázal.
Canon doposud podobný čip nabízel, ale schopný pracovat jen v 30 fps. Díky vyšší snímkovací frekvenci jsou zaznamenány i detaily pohybujících se objektů. Zde vody. Mrkněte na video v článku, kde je to vidět mnohem názorněji.
Může být úplná tma, stejně ve videu poznáte horu a uvidíte hvězdy.
Větve od sněhu nasvícené měsíčním svitem, přitom dobře patrné i hvězdy na noční obloze. Tohle zaznamenat snímkem za jednu setinu sekundy zatím nikdo nedokázal.
Snímací čip Canon do tmy
6
Fotogalerie

Canon se pustil do vývoje čipů, které dokážou snímat obraz i ve tmě. Nedávno se pochlubil kamerou schopnou barevného snímání ve vysokém rozlišení i při nižší intenzitě světla, než když v noci svítí měsíc. Jeho posledním výtvorem je senzor 35MMFHDXS, který dokáže natáčet Full HD video v extrémně tmavých podmínkách, a to navíc při rychlém snímání 100 fps.

Extrémními podmínkami se rozumí skutečně extrémní, tedy téměř tma. Podobný senzor se může hodit například pro natáčení zvířat v přírodě nebo jiných úkazů, které se obvykle vyskytují jen večer. Díky senzoru člověk získá realističtější výsledek, než když použije infračervené senzory.

Video placeholde
Snímací čip Canon do tmy • VTM.cz

35MMFHDXS to zvládá proto, že každý jeho pixel má velikost 19 mikronů, což je mnohem více než u většiny ostatních konzumních senzorů. Díky tomu každý bod přijme v součtu více světla a je schopen rozeznat i velmi slabé intenzity. Obraz také díky „nové technologii čtecích obvodů“ neobsahuje tolik šumu. Má ale pochopitelně daleko nižší rozlišení, konkrétně jen 2,2 MPx. Velikost senzoru přitom odpovídá formátu full frame. Senzor je dostupný jak v monochromatické variantě, tak o něco méně citlivé barevné.

Primární účel 35MMFHDXS nicméně není pro fotografické nadšence a kreativce. Canon jej zamýšlí hlavně pro speciální případy. Typicky do bezpečnostních kamer vyššího stupně ochrany, kde se kvalitnější obraz schopný slow motion v tmavém prostředí může hodit.

Článek vyšel na serveru VTM >>>