Čas vyprší v půli března

Žáci devátých tříd základních škol se musí do 15. března rozhodnout, kam půjdou studovat dál. Přihlášku si mohou dát na tři střední školy a učiliště.

Téměř třináct set padesát dětí opustí v červnu deváté třídy kladenských základních škol. Rozhodnout se, kam půjdou dál, už ale musí v polovině března. „Zatím to stále řešíme, i když čas běží. Na gymnázium syn nechce, takže se spíš poohlížíme po technických oborech,“ řekla Marcela Doubětová z Unhoště.
Obavy z přijímacích zkoušek, které zažívali rodiče současných deváťáků, už mít žáci většinou nemusí. Dělají se jen na gymnázia, a to ještě ne na všechna. Navíc i tady se zkoušky liší. Kladenské „kamenné“ gymnázium požaduje úspěšné zvládnutí všech tří SCIO testů, slánské gymnázium prověřuje zájemce z matematiky a češtiny, sportovní gymnázium vsadilo pouze na SCIO testy obecně studijních předpo- kladů. Naopak novostrašec- ké, berounské či soukro- mé kladenské EDUCA-net gymnázia zkoušky nedělají a přijímají studenty jen podle prospěchu a účasti na olympiádách. A to i s trojkami na vysvědčení.
„U nás byl vždy převis poptávky nad volnou kapacitou míst,“ odůvodnil konání přijímaček zástupce ředitelky Jiří Mencl. Vedení sportovního gymnázia se zase k přijímačkám vrátilo po loňské zkušenosti, kdy bralo studenty jen podle prospěchu. „Přijímací zkoušky v těchto letech jsou trochu virtuální, protože děti si mohou dát přihlášky na více škol. Teprve podle toho, co jim vyjde, si vybírají,“ poznamenal ředitel sportovního gymnázia Jiří Stejskal.

Kde stačí známky

Jeho škola už má navíc polovinu ze šedesáti míst čtyřletého oboru zaplněnou. Ti, kteří chtěli studovat obor se sportovním zařízením, už museli složit talentové zkoušky.
Střední školy a učiliště přijímací zkoušky nedělají a zájemce berou především podle vysvědčení. Kladenská průmyslovka má ve svých kritériích, že jejich budoucí student musel v polovině deváté třídy minimálně prospět, slánská obchodní akademie zase přijímá žáky do průměru dva. „Kdybychom dělali přijímačky, část studentů by k nám určitě nešla,“ poznamenal ředitel Střední průmyslové školy Jana Palacha Bohumil Žvachta.