Caterham Seven Sprint: Šedesát kousků k šedesátinám

Caterham Seven Sprint

Caterham Seven Sprint

Jedno z nejgeniálnějších sportovních aut slaví úctyhodné výročí. K příležitosti šedesáti let modelu Seven přichází Caterham se speciální retro edicí Sprint.

Geniálně jednoduchý, snadno ovladatelný, puristický, dokonalý – zhruba takové výrazy můžete najít téměř v každém testu Caterhamu Seven, který se i přes svůj značný věk naštěstí stále nechystá do důchodu. Na stránkách výrobce byste aktuálně našli osm verzí pro milovníky klidné jízdy i naprosté fanatiky, přičemž nová limitovaná edice potěší spíše první jmenovanou skupinu. Je totiž retro, má malý motor a vypadá prostě úžasně.

Caterham Seven SprintCaterham Seven Sprint

Vůz na snímcích se jmenuje Caterham Seven Sprint a je takovým malým dárkem k šedesátým narozeninám modelu jako takového (oslaví je příští rok). V celé jeho historii byste verzi s označením Sprint našli (vyráběla se v letech 1980-1992, celkem v počtu 212 kusů a motorem Ford Kent), takhle je ale docela jiná.

Caterham Seven SprintCaterham Seven Sprint

Jde o interpretaci vozu, který původně vzniknul v polovině šedesátých let, ale nikdy nebyl uveden do výroby. Značka se jej nyní rozhodla oživit a nabídnout šedesáti zájemcům za cenu 27.995 liber, tedy necelých 900.000 korun.

Caterham Seven SprintCaterham Seven Sprint

Vůz je už možné objednávat, nepotěšíme však ty, kteří by jej chtěli dodat „v krabici“ jako skládačku pro dlouhé zimní večery. Zkrátka si vyberete jeden ze šesti nabízených retro odstínů a automobilka vám jej dodá už smontovaný.

Caterham Seven SprintCaterham Seven Sprint

Sprint vychází ze základní verze Seven 160, která v Británii začíná na necelých šestnácti tisících librách (asi 510.000 Kč), vpředu pracuje tříválec Suzuki o objemu 660 kubických centimetrů, výkonu 80 koní a točivém momentu 107 N.m. Zdá se to málo, auto ale váží pouze půl tuny a stovku zvládne za zhruba sedm sekund.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz