Čechy prý spamuje chorvatská firma šéfa evropské asociace cestovek

internet

internet Zdroj: xerafy.com

Mnoha Čechům v posledních týdnech přišly do schránek nevyžádané e-maily hotelového portálu AdriaGuest.com s nabídkou ubytování u Jadranu. Potíž je mimo jiné v tom, že za spamy údajně stojí chorvatská agentura Uniline, kterou vede v oboru významná osoba – šéf evropské asociace cestovek Boris Žgomba. Přitom zasílání nevyžádané reklamy je v rozporu s pravidly EU. Agentura obvinění odmítla.

Podle serveru Krachycestovek.cz Čechy i další Středoevropany obtěžují spamy, které adresáta odkážou na stránky Adriaguest.com. „Ty ale nenabízejí údaje o tom, která cestovní kancelář nebo agentura tyto nabídky poskytuje a na první pohled není jasné ani to, kdo server provozuje,“ uvedly Krachy cestovek. Zveřejňování identifikačních údajů je však ze zákona povinné.

Web AdriaGuest.com se výrazně podobá stránkám agentury Uniline Borise Žgamby, navíc při pokusu o rezervaci dochází k automatickému přesměrování na portál Uniline.hr. Krachycestovek také upozornily, že oba weby, agentury Uniline i značky Adriaguest, jsou údajně hostovány na jednom serveru, na němž nejsou žádné jiné subjekty.

Prý jde o diskreditační kampaň

Chorvatská firma ale obvinění ze spamování, což jsou praktiky zakázané Bruselem, kategoricky odmítla. O rozesílání nevyžádanými e-mailů prý nic neví. „Cílem je poškodit a zdiskreditovat dobré jméno naší firmy, protože v současnosti patříme mezi největší turistické kanceláře v regionu jihovýchodní Evropy,“ reagovala agentura pro server E15.cz.

Podle vyjádření společnosti pro E15.cz je jediným pojítkem mezi Uniline a těmito spamy jejich obsah, který sice inzeruje služby Unilinu, ale jde jen o běžně dostupnou nabídku. „Stejné produkty se nacházejí v nabídkách velkého počtu našich partnerů v Evropě i po celém světě,“ doplnila firma.

Za spamy padají pokuty
Minulý týden Úřad pro ochranu osobních údajů uložil jednu z nejvyšších pokut za nevyžádané obchodní sdělení. Částkou 480 tisíc korun potrestal reklamní agenturu eMarketing CZ, která v rozporu se zákonem rozesílala spamy zhruba rok. Podobně před dvěma lety dopadla také společnost Vemo Product. Ta nejprve obdržela pokutu 170 tisíc, jelikož ale v rozesílání e-mailových spamuů pokračovala, úřad jí udělil další sankci 320 tisíc korun.

Incomingová agentura Uniline patří na chorvatském trhu mezi významné hráče s téměř 20letou historií. Pobočky má rozesety po celém Chorvatsku, kanceláře má i v Číně, Koreji nebo Japonsku. Firma podle svého profilu loni obsloužila 360 tisíc turistů a utržila v přepočtu víc než miliardu korun.

Agentuře šéfuje již zmíněný Boris Žgomba, který je v cestovním ruchu nepřehlédnutelnou osobností. Je totiž prezidentem dvou oborových organizací, jednak domácí Asociace chorvatských cestovních kanceláří a také Evropské asociace cestovních agentur a touroperátorů (ECTAA).