Celebrity v Opavě: Gott má rád ovoce a Hanychová nezlobí

I celebrity musí někde spát. Opavské hotely už hostily celou řádku slavných lidí.

V opavských hotelech nocovali slavní politici, zpěváci, herci i baviči. Hoteliéři na ně vzpomínají rádi. A pro mnohé možná překvapivě líčí většinu celebrit jako skromné a milé lidi, kteří si na velký komfort nepotrpí. Ale i výjimky se mezi českými hvězdami najdou. K těm skromným patří i král a královna české populární hudby. Karla Gotta a Lucii Bílou hostil hotel Iberia. Ačkoliv oba patří k největším českým hvězdám, na personál neměli žádné přehnané požadavky. „Karel Gott odmítl námi nabízený apartmán s tím, že nemá žádné speciální nároky, a vzal si standardní dvoulůžkový pokoj. Tam si objednal čerstvé ovoce a k večeři si přál opečenou rybu,“ říká provozní tříhvězdičkového hotelu na Pekařské ulici Jiří Kavan. Gott i Bílá jsou podle něj naprosto obyčejní a velice sympatičtí lidé. „Karel Gott u nás přespal během svého koncertního turné, které měl loni v dubnu. Před odjezdem měl večerní posezení se svým fanklubem v naší restauraci, kam všechny pozval na večeři a poté zaplatil v hotovosti,“ vzpomíná na českou hvězdu Kavan.
Lucie Bílá je prý stejně srdečná jako v televizi. Také ona spala v hotelu Iberia. „Vzala si apartmán, během pobytu využila i služeb naší restaurace. Nic zvláštního ale nechtěla. Objednala si kuřecí maso a salát. Po vystoupení jsme měli večírek ve vinárně pro ni a její kapelu. Bydleli tady v květnu minulého roku během jejího turné s názvem Bang! Bang! Na pokoj si přála opět pouze ovoce a vodu,“ rozpomíná se Kavan.

Opravdu Divokej Bill

Také v hotelu Opava v Městských sadech spali slavní všeho druhu a zaměření. „Byli tady Zdeněk Izer, Ondřej Vetchý, Ondřej Havelka, Aneta Langerová, Helena Vondráčková i kapela Divokej Bill. Většinou tady bydlí lidé, co v centru Opavy vystupují,“ uvádí recepční Martin Marek. Hotel Opava je v klidném parku, a přece blízko centra města. Je to jediný čtyřhvězdičkový hotel na Opavsku. „Všichni byli vždycky velice příjemní a naprosto normální, ale třeba u Zdeňka Izera mě překvapila jeho výška. Je poměrně dost malý. V televizi to člověku ani tak nepřijde,“ říká Marek.
Na většinu celebrit mají v hotelu Opava jen ty nejpříjemnější vzpomínky. Ale i mezi slavnými se najdou ti, se kterými neměli hoteliéři dobré zkušenosti. „Když tu vystupovala kapela Divokej Bill, tak jsem na ně byl zvědavý a těšil se na ně. Ale zklamali mě. Nerespektují nic a nikoho. Byli věčně ožralí a kouřili trávu,“ líčí recepční Marek pobyt české kapely. Dodává však, že taková zkušenost se slavnými hosty je spíše výjimkou.
To potvrzuje i manažerka hotelu Marcela Poloučková. „S hvězdami většinou nemám šanci se setkat, ale od zaměstnanců vím, že například Helena Vondráčková je velice příjemná ženská,“ říká Poloučková.
Hotel Koruna nabízí ubytování přímo v historickém centru Opavy, na náměstí Republiky. Ani jemu se kroky slavných nevyhnuly. Mají tam zkušenost s politiky i herci. „Asi tak před měsícem byl u nás ubytovaný Zdeněk Izer. Bydleli u nás například i Hana Zagorová, bavič z televizního pořadu Kouzelná školka Michal Nesvadba a z politiky třeba bývalý ministr Vladimír Dlouhý nebo prezident Václav Klaus,“ pátrá v paměti recepční Dagmar Vlašánková z hotelu Koruna. A jak na ni zapůsobil prezident Václav Klaus? „Byl takový svůj a velice příjemně vystupoval. Klaus je prostě Klaus,“ říká Vlašánková.

Hanychová nezlobí

Pestrou škálou slavných českých hostů se může pochlubit i Parkhotel Opava, který je součástí Městského stadionu, na kterém hraje své zápasy SFC Opava. Přespávají v něm nejen fotbalisté.
„Vzpomínám si, že tady byli Jaroslav Dušek, Daniel Nekonečný, Ondřej Vetchý či Agáta Hanychová, která v Opavě studovala. Pan Vetchý je perfektní, naprosto obyčejný chlap, který si na nic nehraje a zároveň je velice milý,“ vzpomíná na jejich setkání vedoucí hotelu Daniela Lesáková.
Ondřej Vetchý prožil v Parkhotelu Opava čtrnáct dní, když v Opavě natáčel jeden z nových seriálů. „Využíval především švédských stolů, a protože posiluje, tak chtěl bílkoviny jako vejce a hovězí maso,“ vzpomíná na Vetchého recepční Zuzana Cupáková. Dana Nekonečného prý slezská metropole doslova oslnila. „Je to šoumen, prostě neskutečný. Hrozně se mu tady líbilo a klidně se šel o půlnoci projít do parku, říká Lesáková. Také zlobivé dítě českého šoubyznysu Agátá Hanychová je v soukromí úplně jiná. „Bydlela u nás nejméně dvakrát a je milá. Úplně jiná, než jak jí líčí média,“ uzavírá Lesáková.