Cena iPadů ve světě? Nejvíc zaplatíte v Argentině, Česko je průměr

iPad (ilustrační foto)

iPad (ilustrační foto) Zdroj: E15 Zdenek Peceny

Ze všech zemí na světě, kde se prodávají modely iPadu, zaplatí nejvíc za zařízení od Applu spotřebitelé v Argentině. Za poloviční náklady si tablet pořídí zákazník v Malajsii. Vyplývá to z takzvaného iPod indexu společnosti CommSec. Česko je pro pořízení iPadu dvanáctou nejdražší zemí na světě.

Pokud si chce Argentinec pořídit tablet iPad 16GB, musí si připravit průměrně 1094 dolarů. Nejméně zaplatí spotřebitel v Malajsii, a to průměrně 473 dolarů. Jak dále index uvádí, druhou nejdražší zemí je Brazílie (iPad zde průměrně stojí 791 dolarů), druhou zemí je Dánsko (725 dolarů). V Česku si spotřebitel musí průměrně připravit 677 dolarů, což zemi řadí na dvanácté místo na světě.

Takzvaný iPod index sleduje přiměřenost cen produktů společnosti Apple v různých částech světa vzhledem k paritě kupní síly v té které zemi. Vývoj indexu sleduje od roku 2007 společnost CommSec.

Cena iPadu ve světěPrůměrná cena iPadu v různých částech světaPrůměrná cena iPadu v různých částech světa | WSJZdroj: Wall Street Journal