Cenu za nejlepší blog roku v soutěži Magnesia Litera získal markeťák Jiří Švihálek

Jiří Švihálek

Jiří Švihálek Zdroj: LinkedIn Jiřího Švihálka

Prestižní literární ocenění Magnesia Litera za nejlepší blog roku získal čtyřiatřicetiletý Jiří Švihálek. Se svým blogem Pacholek, ve kterém popisuje svůj příběh od loňské vážné nehody na motorce, převálcoval dalších pět bloggerů.

„Všem čtenářům, čtenářkám a čtenářčatům děkuju z hloubi své sarkastické duše za podporu. Je to obrovská čest uspět v něčem takovém, jako je Magnesia Litera blog roku a opravdu si vážím toho, že jsem vám stál za váš hlas,“ uvedl Švihálek po vyhlášení vítězů koncem srpna.

Jiří Švihálek, který pracuje jako marketingový specialista v pardubické firmě Retia, se s manželkou Katkou loni stali účastníky těžké hromadné nehody. Po četných operacích se z něj stává „jednonožec“ nebo jak se sám nazývá, Pacholeg.

„Od známé dostává na pokoji tužku, papír a doporučení, ať si všechno zapíše. Jeho příspěvků je dnes kolem 140 a skládají dohromady deník plný bolesti, zoufalství, narkotik, operačních sálů a převazů, ale i neuvěřitelného optimismu, nadhledu a humoru,“ představila porota soutěže blog PacholekJiří ŠvihálekJiří Švihálek | LinkedIn Jiřího Švihálka

Blog vyšel také knižně pod názvem Deník jednonožce. Finanční odměnu spojenou s vítězstvím v Magnesii Liteře chce Švihálek použít na vydání audioknihy.

Od nehody už uplynul více než rok a Jiří Švihálek se vrátil nejen do práce, ale i ke svým oblíbeným sportům. V létě absolvoval i s protézou na pravé noze cyklomaraton, začal trénovat nohejbal a na podzim chce začít běhat.

„Dokážu se na věci těšit. Vytvořím si nějaký cíl, který mě zajímá, upnu se na něj a těším se. Mám nové výzvy a nové koníčky: psaní a vlastně každý sport, který pro mě dřív byl naprosto nezajímavý,“ říká o tom, co mu pomáhá překonat těžké chvíle a pohání ho kupředu.

Každodenní dojíždění do práce a po městě mu usnadňuje automobil Škoda se speciálně upravenými pedály a automatickou převodovkou. Vůz, který dnes Jiří Švihálek po tisících najetých kilometrech bravurně ovládá, dostal k dispozici od holdingu Czechoslovak Group, který vlastní jeho zaměstnavatele.

Jiří Švihálek převzal pomyslnou štafetu nejlepšího blogu po Michaele Duffkové, která loni zvítězila s blogem Zápisník alkoholičky. V něm popsala svůj boj se závislostí, léčbu a návrat do běžného života.