Ceny bytů v Karviné šly dolů. Za půl roku až o sto tisíc korun

Ceny bytů v Karviné spadly a podle makléřů už níž nepůjdou. Nejlevnější jsou v Ráji, Hranicích a Mizerově. Nejdražší v centru.

Kde se v Karviné bydlí nejlépe? Kolik stojí státní byt a kolik byt v osobním vlastnictví? Sedmička prozkoumala karvinský trh a porovnala ceny bytů a domů. Ty za poslední půlrok výrazně klesly. Níž už podle makléřů nepůjdou.
Za nižší prodejní ceny bytů může podle makléřů především prodej městských bytů. Ten několikanásobně zvýšil nabídku na trhu. Tím, že vznikla nová bytová družstva, přibylo i družstevních bytů. Je jich desetkrát více než těch v osobním vlastnictví.
„Jestliže jsem v lednu prodávala byt dva plus jedna v průměru za 650 tisíc korun, letos v létě je to kolem 550 tisíc korun. Kvůli prodeji městských bytů nabídka až trojnásobně převyšuje poptávku,“ popisuje situaci na karvinském trhu s realitami makléřka Gabriela Palochová.
Největší zájem je podle ní o byty dva plus jedna a jedna plus jedna v osobním vlastnictví. „V Karviné však převažují družstevní byty, a to dokonce v poměru deset ku jedné,“ doplňuje Palochová.

Malé, velké, v centru, i na okraji

Nejčastěji kupují lidé byty v Karviné-Ráji, Mizerově a Hranicích a to především kvůli ceně. Nejnižší vyhrává. „Samozřejmě byt musí být pěkný, to je hned druhý požadavek kupujících,“ vysvětluje Palochová.
Malá sídliště se stromy, travnatými plochami, parkem. To je karvinský Ráj. K řece je to pár metrů, do Tesca také. I Mizerov a Hranice mají co nabídnout. Třeba kino, knihovnu, uměleckou školu, Černý les, lázně. „Vůbec se nedivím, že je o byty tady největší zájem. Jsem tu spokojená. Člověk má všechno po ruce a zároveň má kam zajít, když potřebuje vydechnout,“ popisuje život v Mizerově Veronika Górecká. Nejdražší byty jsou v Karviné-Novém Městě, konkrétně v centru. „Je tam velmi málo bytů, a proto jsou tak drahé,“ vysvětluje Palochová. Lidé se tam ale příliš nehrnou. Nejen kvůli vyšší ceně. „Nelíbí se mi tam. Bála bych se nechat děti i na pískovišti. Je to sice blíž k centru a byty jsou tam krásné, ale stejně. Jinde v Karviné je i více stromů a travnatých míst. Myslím, že se tam dobře bydlí těm, kteří nemají moc volného času a mají všude kousek,“ uvádí Jaroslava Gomolová z Mizerova.

Krásná vila i poddolovaný dům

V Karviné-Ráji jdou dobře na odbyt kromě bytů i rodinné domky. Podobně je na tom Fryštát a Darkov. „Jsou to dobré lokality, klidné a přitom blízko centra města,“ hodnotí makléř Jan Jann.
Nejhůře prodávají realitní makléři rodinné domy v Karviné-Loukách. „Je to poddolované území a je tam i malá nabídka. I tam jsme několik domů už ale prodali,“ říká Jann. Ceny rodinných domů se hodně liší. Nové jsou výrazně dražší než byty. Ty nejlepší stojí přes čtyři miliony korun. Realitky teď prodávají v Ráji rodinný dům šest plus jedna za 3530 tisíc korun. Je opravený venku i uvnitř, má novou střechu, fasádu se zateplením, okna, rozvody vody i elektřiny, podlahy. Kancelář, která dům nabízí, předem uklidňuje zákazníky, že dům je na kopci a Olše ho nijak neohrožuje. Starší a menší domy stojí zhruba milion a půl, což je srovnatelné s větším bytem. Život v Ráji si lidé pochvalují. „V domku v Ráji žiju od narození a podle mě je to skvělá oblast. Kousek od města, ale přitom klid jako na vesnici. Jen si myslím, že někteří lidé trochu přehánějí výzdobu zahrady. Samé sochy a fontánky. K domku u lesa je to až příliš,“ myslí si Lenka Rychlíková. Ovšem i vybavení zahrady spoluurčuje cenu domu. „Některé domy kolem sebe mají kus trávníku, jiné pergoly, ovocné stromy, sochy, i k tomu odhadci přihlížejí,“ říká Jann. Dočkají se také zájemci o byty úplně nové. Budou v bytovém domě u obchodního domu Prior. Vše je zatím ale teprve na papíře. Stavitelé ze společnosti HB Reavis teprve připravují dokumenty k začátku stavby. Ta má začít za dva roky a skončit v roce 2014.