Ceny bytů v Praze půjdou kvůli povodním dolů

Ceny bytů v Praze půjdou kvůli povodním dolů

Ceny bytů v Praze půjdou kvůli povodním dolů

Metropole je již po léta nejdražší lokalitou k bydlení u nás. Od roku 2000 tu vzrostly ceny bytových prostor odhadem 2,5x. Teprve od poloviny loňského roku zaznamenáváme výraznější pokles cen – u nových bytů až o 6 procent. Za metr čtvereční podlahové plochy dnes zaplatíme kolem 50 000,- Kč. Jak ovlivní pohyb cen letošní povodně?

Při povodních 2013 překvapily menší toky

Letošní povodně naštěstí celkově nenapáchaly takové škody jako v roce 2002. Zatímco veletok Vltavu se podařilo zvládnout bez větších problémů, nepříjemně překvapily menší toky. Po rychlém upuštění Hostivařské přehrady došlo k rozvodnění potoku Botiče a zaplavení přilehlých oblastí Záběhlic, Michle a Nuslí. S problémy se potýkala i Rokytka na Praze 8. Modřany na Praze 4 potrápila letos mimo Vltavy také ucpaná kanalizace.

O vývoji cen rozhodnou příští měsíce

Podle realitního experta ze společnosti RE/MAX mohou jít dolů především ceny bytů v těchto „nově odhalených“ zátopových oblastech. Ukázaly se totiž potenciálně rizikové do budoucna. V tuto chvíli nelze přesně odhadnout, o kolik půjdou ceny dolů – záleží mimo jiné na tom, zda se bude podobná situace v dohledném horizontu opakovat.

Ceny bytů v Praze půjdou kvůli povodním dolůCeny bytů v Praze půjdou kvůli povodním dolů

Odborníci dále zdůrazňují, že nelze paušalizovat pokles hodnoty nemovitostí – v jednom bytovém domě mohou jít výrazně cenově dolů byty v přízemí nebo v blízkosti toků. Směrem k vyšším patrům domu se potom hodnota nemusí změnit téměř vůbec. Změny v ceníku většiny developerských projektů v Praze však lze pozorovat už nyní.

Karlín tentokrát povodně ustál

Naopak v Karlíně si mohou obyvatelé oddechnout – vybudované protipovodňové bariéry obstály v zatěžkávací zkoušce na jedničku. Stavba obřího developerského projektu na Rohanském ostrově, jejíž hodnota přesahuje 7,5 miliardy korun, tak není v ohrožení. Pokles cen nových bytů tu zřejmě nebude tak markantní. Ceny bytů v Praze půjdou kvůli povodním dolůCeny bytů v Praze půjdou kvůli povodním dolů

Kupujete nemovitost? Teď je ideální doba!

Bude-li se opakovat stejná situace jako při minulých povodních, mohly by poklesnout hodnoty nemovitostí až o desítky procent. V lokalitách, kde došlo v roce 2002 k zatopení sklepů, klesly hodnoty bytů zhruba o třetinu. V oblastech zasažených povodněmi silněji se na čas trh s nemovitostmi téměř zastavil.

Pokud uvažujete o koupi nového bytu, máte ideální možnost využít nastalé situace. Dle odhadů realitních kanceláří v Praze se totiž ceny srovnají do před-povodňové úrovně maximálně do 2–3 let. Stále však počítáme s mírně klesajícím trendem cen bytů i rodinných domů po celé republice.