Ceny pronájmů skladů v Česku by měly stagnovat

Čistý měsíční nájem za čtvereční metr skladových prostor kategorie A v České republice nyní dosahuje průměrně 4,3 eur (106 Kč), zatímco základní čistý nájem u velkokapacitních skladů 3,8 eur. Obě tyto ceny by měly v příštích 12 měsících zůstat na stejné úrovni. Základní výnos nyní činí 8,5 procenta, společnost Colliers International ovšem očekává, že během následujících 12 měsíců bude klesat.

„Trh s logistickými a průmyslovými nemovitostmi v České republice v minulém roce zůstal poměrně stabilní a větší rozkolísání neočekáváme ani v blízké budoucnosti. Nicméně jsme si plně vědomi, že mohou nastat ekonomické obtíže zejména kvůli vývoji v eurozóně, takže bude nutné pozorně sledovat realitní trh jak v České republice, tak v celém regionu střední a východní Evropy,“ upozorňuje Omar Sattar, výkonný ředitel Colliers International pro Českou republiku.

Český trh je plně srovnatelný s většinou sousedů střední a východní Evropy. Základní čistý měsíční nájem za metr čtvereční skladových prostor stejné kategorie na Slovensku činí 3,9 eur, u velkokapacitních skladů 3,6 eur a základní výnos je devět procent. Polsko, nejsilnější hráč na trhu, vykazuje základní výnos osm procent při ceně šest eur a u velkokapacitních skladů pět eur za metr čtvereční. Obě tyto položky budou podle předpokladů Colliers International růst. Rakouskému trhu se tolik nedaří a ani vyhlídky nejsou nejlepší. Nájmy skladových a velkoskladových prostor budou klesat, a to ze současných 5,5 eur resp. pěti eur za metr čtvereční.

Nedostatek skladových prostor vysoké kvality a jejich omezená výstavba pomáhají držet ceny nájmů na většině trhů poměrně stabilní. To i přes jen lehkou poptávku, která pramení z nervozity firem z makroekonomických ukazatelů trhů. Nejvýkonnějším trhem byla Moskva, která za prvních šest měsíců zaznamenala 17procentní nárůst výše nájemného. Míra neobsazenosti skladových ploch klesla o dvě procenta a vysoká výkonnost tohoto trhu se očekává minimálně i pro příštích 12 měsíců. Pozoruhodně slabého výkonu dosáhly trhy v Dublinu a Záhřebu, které poklesly o 25 resp. 17 procent. Během následujících 12 měsíců zůstanou základní nájmy skladů i velkokapacitních budov i nadále poměrně stabilní. Na trzích Durbanu, Moskvy, Petrohradu, Varšavy očekává Colliers růst nájemného u obou sledovaných segmentů. Oproti tomu pokles nájmů má potkat Kodaň, Dublin, Lisabon a Vídeň, a to opět u obou sledovaných položek. Investiční výnosy by v podstatě měly zůstat nezměněny, nicméně u center jako jsou Amsterdam, Kapské město, Frankfurt, Madrid a Praha se očekává určitý pokles.