CERN možná spustí obří urychlovač, znovu po dvou letech

Detail jedné komory urychlovače

Detail jedné komory urychlovače Zdroj: Marek Schwarzmann

Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) možná již v sobotu opět spustí Velký hadronový urychlovač (LHC), který byl před dvěma lety kvůli kalibraci a modernizaci odstaven. CERN na svém webu oznámil, že první svazek částic by do největšího a nejvýkonnějšího urychlovače na světě mohl být vyslán mezi sobotou a pondělím.

„Jsme přesvědčeni, že budeme schopni stroj zprovoznit o víkendu, neboť všechny dosavadní testy byly úspěšné,“ prohlásil Frédérick Bordry z CERNu. Odborníkům se v úterý podařil vyřešit problém zkratu na elektromagnetu, který zabránil spuštění urychlovače v plánovaném termínu 25. března.

Zařízení bylo odstaveno v únoru 2013 kvůli modernizaci a navýšení výkonu. Nyní bude možné provádět srážky o síle až 13 teraelektronvoltů (TeV), dosud to bylo sedm TeV. Původně CERN zvažoval, že maximum bude 14 TeV, ale kvůli snaze minimalizovat pravděpodobnost technických závad a chyb se rozhodl výkon snížit.

LHC o obvodu 27 kilometrů dokáže urychlit pohyb částic tak, že dosahují téměř rychlosti světla. Při jejich srážkách se tudíž mohou vytvořit podmínky, které existovaly těsně po předpokládaném vzniku vesmíru.