Červený trpaslík slaví 34 let, legendární sitcom bavil Clintona, Madonnu i české diváky

Kocour, Lister, Rimmer a Kryton. Nesmrtelná čtveřice slaví 33 let na obrazovkách.

Kocour, Lister, Rimmer a Kryton. Nesmrtelná čtveřice slaví 33 let na obrazovkách. Zdroj: profimedia.cz

Posádka legendární lodi Červený trpaslík
Seriál Červený trpaslík se začal vysílat 15. února 1988
Chris Barrie (Rimmer), Craig Charles (Lister) a Norman Lovett (Kryton) společně v době natáčení desáté série legendárního sitcomu.
Chris Barrie (Rimmer), Craig Charles (Lister) a Norman Lovett (Kryton) společně v době natáčení desáté série legendárního sitcomu
Téměř kompletní posádka Červeného trpaslíka
9
Fotogalerie

V Česku zřejmě existuje jen pár seriálů a sitcomů, které by se u tuzemských diváků těšili takové oblíbenosti, jako je Červený trpaslík. Komediální sci-fi seriál britské BBC2, který má v České republice i vlastní festival Trpaslicon, se poprvé odvysílal 15. února roku 1988, tedy před 34 lety. 

„Toto je volání o pomoc těžařské lodi Červený trpaslík. Posádka je mrtvá, zahynula v důsledku ozáření. Jediní, kdo přežili, jsou Dave Lister, který byl v době nehody na lodi ve stavu nevědomí, a jeho březí kočka, bezpečně uzavřená ve skladišti. Po probuzení za tři miliony let je Lister pouze ve společnosti tvora, jenž se vyvinul z jeho kočky, a Arnolda Rimmera, holografické simulace jednoho mrtvého člena posádky," ozvalo se tehdy z televizních obrazovek.

Rozhovor s Normanem Lovettem (Holly) na Comic-Con Prague 2021

Video placeholde
• Petr Vagner

Děj seriálu, jenž se stal kultovním dílem, se odehrává ve vesmíru více než tři miliony let v budoucnosti na těžařské lodi Červený trpaslík. Původní série o osmi šestidílných řadách sice na BBC2 skončila roku 1999 (V Česku o rok později), ale po deseti letech se seriál vrátil zpět na obrazovky stanice Dave, která do roku 2017 odvysílala další čtyři série. Naposledy se Červený trpaslík připomněl v roce 2020, kdy byl odvysílán celovečerní film s názvem The Promised Land.

Popularitě se těší i u známých osobností. Fanoušci seriálu jsou například bývalý prezident USA Bill Clinton, zpěvačka Madonna či skupina Oasis. Seriál je velmi populární i v Česku. Podle serveru csfd.cz je na základě hlasování šestým nejoblíbenějším a jednačtyřicátým nejlepším seriálem.

Podívejte se na první trailer k seriálu z roku 1988: