Češi i přes rostoucí ceny nemovitostí stále upřednostňují vlastní bydlení

Zatímco v zemích osmadvacítky činí průměr 69 %, v Česku má vlastní byt či dům 79 % populace.

Zatímco v zemích osmadvacítky činí průměr 69 %, v Česku má vlastní byt či dům 79 % populace. Zdroj: mBank

V rámci Evropské unie se Česko co do podílu vlastnického bydlení řadí vysoko nad průměr. Zatímco v zemích osmadvacítky činí průměr 69 %, v Česku má vlastní byt či dům 79 % populace. Výsledky průzkumu agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci tak ukázaly, že Češi ve srovnání s obyvateli ostatních zemí EU častěji bydlí ve vlastním.

Hlavní motivací pro vlastní bydlení je pocit jistoty, na rozdíl od toho nájemního vás totiž nikdo nemůže vystěhovat. Dalším důvodem ke koupi nemovitosti může být i možnost realizace prostor a zařízení interiéru podle svých představ. Řada lidí spojuje pořízení nemovitosti také s vidinou investice. Na koupi nemovitosti, výstavbu nebo rekonstrukci se standardně sjednává klasická hypotéka, jejíž čerpání bance samozřejmě běžně dokládáte.

Pak jsou zde ale lidé, kteří už nemovitost vlastní, případně jim je někdo v jejich okolí schopen nemovitostí ručit. Díky tomu mohou proměnit ve skutečnost i finančně náročné sny. Poslouží jim k tomu takzvaná americká hypotéka. „Díky americké hypotéce si můžete půjčit peníze na jakýkoli účel, ať už chcete rekonstruovat, pořídit si jachtu či poslat děti studovat do zahraničí. Tato hypotéka připomíná běžný spotřebitelský úvěr, jen je možné získat výrazně nižší úrok a půjčit si daleko vyšší obnos. Splátky lze navíc rozložit na delší dobu a měsíční splácení tak klienta příliš nezatíží,“ vysvětluje Martin Podolák, ředitel divize úvěrových produktů mBank pro Českou republiku a Slovensko.

Martin Podolák odpovídá na nejčastější otázky týkající se americké hypotéky

Kdo o ni může žádat?

Žadatelem může být fyzická osoba starší 18 let způsobilá k právním úkonům, která vlastní nemovitost, případně jí někdo v jejím okolí může ručit.

Co je nutné k vyřízení hypotéky?

Vyřídit americkou hypotéku je celkem snadné a rychlé. Stačí k tomu doklad totožnosti, výpisy z účtu, případně potvrzení o výši příjmu a znalecký posudek, který vám zařídí banka. Vyřízení a poskytnutí úvěru je zcela zdarma.

Jaká je minimální a maximální výše neúčelové hypotéky?

Výše úvěru se pohybuje od 200 000 Kč do 4 000 000 Kč, resp. 75 % hodnoty zajištěné nemovitosti.

Jaká je doba splatnosti?

Doba splatnosti americké hypotéky je delší než u běžné hypotéky. Pohybuje se v rozmezí od 12 měsíců do 20 let.

Více info na: mbank.cz.