Češi nepřestali běhat ani po skončení lockdownu, ukázal průzkum Generali Investments

Zdroj: Shutterstock

Češi běhají po skončení lockdownu ještě více než dříve a také na větší vzdálenosti. Podle průzkumu společnosti Generali Investments by 85 % lidí chtělo častěji běhat v lese, podle 47 % dotázaných je to také nejzdravější.  Přání si mohou splnit například díky seriálu Běhej lesy, který společnost Generali Investments podporuje jako hlavní partner.

Po skončení plošné karantény začalo více běhat téměř 20 % Čechů. Více než třetina z nich uvádí jako hlavní důvod potřebu častěji si vyčistit hlavu, pětina si na běhání zvykla během lockdownu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments s více než 1000 respondenty. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

„Je dobře, že se Češi pro běhání během lockdownu nadchli. Stejně velkou radost máme ale i z toho, že lidé nepřestali běhat ani po skončení plošné karantény,“ říká Marek Beneš, finanční ředitel společnosti Generali Investments CEE.

Díky podpoře Generali Investments mohou běžci šetřit svoje klouby

Jako nejčastější motivaci pro běhání uvádí Češi fyzické zdraví a kondici, záleží na ní 57 % dotázaných. Zatímco ještě loni uváděli respondenti jako druhý nejčastější důvod hubnutí a touhu po lepší postavě, letos ji jako hlavní motivaci zmiňuje jen 19 % lidí. O procento více naopak říká, že běhají hlavně kvůli relaxaci a duševní pohodě. Na fyzické i duševní zdraví může mít přitom nejlepší vliv běhání v lese.

„Běhání je obecně velmi zdravou aktivitou a je dobře, že se pro ni nadchlo více lidí. Domníváme se, že běhání v přírodě ještě přínosnější, a to jak pro fyzickou, tak i psychickou stránku člověka. Proto také jako hlavní partner dlouhodobě podporujeme seriál Běhej lesy, který letos i přes změnu termínů závodů přilákal 14 319 závodníků, z toho 2050 dětí,“ vysvětluje Beneš.

„Přitom ještě v roce 2015, kdy naše spolupráce začínala, se jej zúčastnilo jen 3 500 lidí. Jsme hrdí na to, že se nám podařilo akci posunout o úroveň výše a že jsme byli pro organizátory oporou během letošního složitého ročníku,“ dodává Beneš.

Generali Investments CEE

Češi mají o běh v lese zájem

Podle průzkumu si 47 % Čechů myslí, že nejdravější je běhat v lese nebo na polních cestách. Přesto ale 35 % dotázaných běhá nejčastěji po chodníku, silnici nebo jiném tvrdém povrchu. Desetina běžců je dokonce přesvědčená o tom, že jde o nejzdravější způsob běhu, podle další desetiny na tom nezáleží. Dlouhodobé běhání na tvrdém povrchu přitom může mít negativní vliv na klouby.

I proto by chtělo 85 % dotázaných častěji běhat v lese. A právě díky seriálu Běhej lesy, který sestává z osmi běhů v lesích po celé České republice, si mohou svoje přání splnit. Generali Investments bude hlavním partnerem seriálu ještě nejméně další 4 roky.

„Doufáme, že zvýšený zájem o běhání Čechy neopustí. Věříme, že čím dál více z nich bude také objevovat kouzlo běhání v lese a že spolu s tím také poroste zájem o seriál Běhej lesy. A to nejen proto, že společnost Generali Investments bude hlavním partnerem seriálu i v dalších letech,“ uzavírá Beneš.