Češi po 32 letech získali Davisův pohár

Radek Štěpánek slaví výhru nad Španělem Nicolásem Almagrem a zisk Davis Cupu

Radek Štěpánek slaví výhru nad Španělem Nicolásem Almagrem a zisk Davis Cupu Zdroj: ctk

Čeští tenisté vyhráli po 32 letech Davisův pohár. Vítězný bod získal Radek Štěpánek, který za nerozhodného stavu porazil za bouřlivé podpory vyprodané pražské O2 areny v závěrečné dvouhře Nicoláse Almagra 6:4, 7:6, 3:6 a 6:3. Češi porazili obhájce titulu Španělsko 3:2 na zápasy.

Ziskem „salátové mísy“ tenisté navázali na triumf československého týmu z roku 1980, který v Praze v Holešovicích porazil Itálii. Všichni členové tehdejšího družstva Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Jan Kodeš a Pavel Složil zápas sledovali v hale.

O tři body v duelu se Španěly, kterým v celé letošní sezoně chyběl čtvrtý hráč světa Rafael Nadal, podělili Štěpánek s Tomášem Berdychem. Oba porazili ve dvouhrách Almagra a v sobotu spolu ovládli také čtyřhru. Nestačili jen na Davida Ferrera, s tím v pátek jasně prohrál Štěpánek a dnes i Berdych po setech 2:6, 3:6, 5:7.

Tenisté výhrou napodobili tenistky, které v čele s Petrou Kvitovou před čtrnácti dny obhájily ve stejné hale titul ve Fed Cupu. Ovládnout Davisův pohár a Fed Cup v jednom roce naposledy dokázaly americké výběry v roce 1990. Češi jsou však první, kteří k tomu v téže sezoně přidali ještě titul z Hopmanova poháru.

Štěpánek (37. ATP) byl proti světové jedenáctce Almagrovi outsiderem, ale využil všech svých daviscupových zkušeností a pestré a útočné hry. Při každé příležitosti se pouštěl k síti a nervózní Španěl ho nedokázal účelně prohazovat. Navíc Štěpánek působil klidněji rovněž ve výměnách a pomáhal si servisem.

Zápas začal dlouhou, sedmiminutovou hrou, v které odvrátil Štěpánek brejkbol a sebe i halu dostal do varu. První set rozhodl brejkem v desátém gamu. Ve druhém už prohrával 2:4, ale hrál pořád aktivně a vývoj otočil. Za stavu 5:4 nevyužil při podání Almagra dva setboly, další dva o dvě hry později, a tak rozhodl až tie-break. V tom se Štěpánek blýskl akrobatickým zákrokem na síti, spadl, stihl ale vstát a bod vyhrát. Navíc se projevila nervozita Almagra a Štěpánek zkrácenou hru získal poměrem 7:0.

Na začátku třetí sady se nepovedlo Štěpánkovi za stavu 40:0 využít ani jeden brejkbol. Almagro se uvolnil, zpřesnil hru a po jediném brejku a třech hodinách boje posunul zápas do čtvrtého setu. V tom hned Štěpánek, hrající životní duel, odskočil do vedení 3:0. Začal si ještě víc věřit, a tak sázel esa a trefoval přesně lajny.

V závěru vytáhl Štěpánek na síti i rybičku po vzoru Borise Beckera, volej zahrál a fiftýn získal. První mečbol si Štěpánek připravil už za stavu 5:2 při podání soupeře, ale ještě neuspěl. To se mu povedlo vzápětí při vlastním servisu. Při druhém mečbolu trefil Almagro síť. Štěpánek radostí lehl na zem a celý tým ho zavalil. Pak se políbil v hledišti s manželkou Nicole Vaidišovou a s rodiči Hanou a Vlastimilem.

Za devět dnů oslaví Štěpánek čtyřiatřicáté narozeniny a ve finále Davis Cupu se stal teprve druhým tenistou starším třiceti let, který vyhrál za stavu 2:2 rozhodující dvouhru. Před ním to dokázal jen před sto lety Brit James Parke.

Tenisté cestou za titulem letos porazili v 1. kole Itálii (4:1) ve čtvrtfinále Srby (4:1) bez Novaka Djokoviče a v semifinále vyhráli v Argentině (3:2). Všechny vítězné body získali Berdych a Štěpánek. Členem týmu byl vždy také Lukáš Rosol, v prvních dvou kolech doplňoval sestavu František Čermák a pak místo něj Ivo Minář