Češi poprvé vyhráli Karjala Cup, pomohli hlavně brankáři

Češi na Karjala cupu

Češi na Karjala cupu Zdroj: CTK

První turnaj hokejové série Euro Hockey Tour, kterým byl finský turnaj Karjala Cup, ovládl český tým. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika porazili postupně Švédsko, Finsko i Rusko a poprvé v 16leté historii turnaje se stali jeho vítězi. Zazářil především brankář Ondřej Pavelec, jenž byl vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje.

Pavelec odchytal dvě utkání, Alexandr Salák jedno. Celkem oba brankáři inkasovali ve třech zápasech jen dva góly. Není divu, že právě brankáři byli podle vyjádření českých hráčů hlavními strůjci úspěchu. „Poprvé za dlouhá léta, co jsme tady, jsme odehráli tento turnaj dobře. Největší díky ale patří gólmanům, oba chytali perfektně a v důležitých chvílích nás podrželi,“ řekl Jiří Novotný, jenž na turnaji Karjala plnil funkci kapitána národního týmu.

Spokojen byl i trenér Alois Hadamczik. „Sešla se dobrá parta kluků, hlavně lidsky. Samozřejmě že jsou to i dobří hokejisté. Jsou tady dobří staří hráči propojení se střední generací. I mladíci jako Hertl, Krejčík nebo Svoboda do týmu dobře zapadli,“ uvedl Hadamczik a dodal: „Musím všechny pochválit za vůli, za velmi dobrý přístup a nasazení.“ Čeští hráči si připsali na turnaji i individuální úspěchy.

Útočník Petr Nedvěd a brankář Pavelec byli nominováni do All Stars týmu turnaje. Pavelec byl navíc vyhlášen nejlepším brankářem. Jako jediný dokázal udržet čisté konto, a to v zápase s domácími Finy, které Češi porazili 1:0. Reprezentaci tentokrát posílili kromě Pavelce i další hráči z NHL, kteří úroveň turnaje pozvedli. „Je to dobře. Bylo poznat, že tady byli,“ prohlásil obránce Jakub Nakládal.