Češi skončili na Karjale třetí, Rusové jim vzali body deset sekund před koncem

Alexander Radulov (uprostřed) se raduje z gólu v české brance.

Alexander Radulov (uprostřed) se raduje z gólu v české brance. Zdroj: ctk

Čeští hokejisté podlehli na závěr turnaje Karjala Rusku 1:2 po trefě Jevgenije Kuzněcova deset sekund před koncem a obsadili třetí místo. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika sice vedli od 28. minuty po přesilovkové trefě Petra Nedvěda, ale necelých šest minut před koncem zavelel k obratu také gólem v početní výhodě Alexandr Radulov. Sborná po obratu ve třetí třetině získala v listopadovém dílu Euro Hockey Tour pátý triumf za posledních šest ročníků.

Do branky se poprvé na turnaji postavil místo Štěpánka Kovář. Kouč Hadamczik do hry zařadil všech sedm obránců a v útoku zůstali mezi náhradníky opět Orsava s Pechem. Do první formace se k Nedvědovi a Průchovi posunul Adamský, do čtvrté formace se zařadil Kotalík.

Duel v úvodu nabídl opatrnou hru a hrálo se dlouho bez šancí, Těreščenkova střela z nadějné pozice skončila mimo. V 10. minutě při vyloučení Trončinského vystřelil z pravého kruhu nebezpečně obránce Nikulin a Kovář vyrazil jeho ránu ramenem. Další pokus v početní výhodě vyslal Denisov.

Také Češi zahrozili v přesilovkách. Při Kornějevově trestu střílel Nedvěd a pak měl šanci Petružálek, ale byl faulován. Další oslabení včetně sedmi sekund ve třech proti pěti sborná ubránila. Na přelomu první a druhé části odolali Češi při Vampolově trestu a následné minuty ovládli.

Rusové byli pod tlakem při pobytu Koukalova i Vampolova útoku na ledě. Ve 28. minutě se po faulu Višněvského dočkal Hadamczikův výběr vedení. Nedvěd vystřelil z levého kruhu, Barulinovi zaclonil Vampola a ruský gólman si srazil střelu maskou do branky. Devětatřicetiletý veterán si připsal třetí gól na turnaji.

V polovině utkání mohlo být vyrovnáno, když Petrov přešel přes Zíba, ale blafák zakončil do levé tyče. Český tým pak odolal při Kotalíkově trestu a v 34. minutě po přečíslení dvou na jednoho minul Petrov. Stav nezměnila ani přesilovka Čechů v závěru druhé části.

V úvodu závěrečného dějství v další početní výhodě neuspěl Petružálek. Kovář podržel svůj tým výrazně ve 48. minutě, kdy Radulov v přečíslení našel před brankou najíždějícího Širokova, ale českobudějovický gólman roztáhl betony na brankové čáře. Češi odolali pod velkým tlakem při Kotalíkově vyloučení. Další zásah si připsal Kovář proti Makarovově zakončení zblízka.

Následně měli Češi nápor při Radulovově trestu, Kotalík zlomil hokejku, ale stihl pomoci zachránit situaci při přečíslení soupeře tři na jednoho. Pak zastavil další brejk Rusů v oslabení faulem Nakládal a v 55. minutě zužitkoval přesilovku Radulov, který zblízka zaznamenal svůj čtvrtý gól na turnaji. Další přesilovka Čechů gól nepřinesla, následně při Ševcově trestu Kovář zasáhl proti osamocenému Kuzněcovovi, ale 11 sekund po skončení oslabení v další šanci devatenáctiletý talent Čeljabinsku už rozhodl.