Češi vsadili na OH v Londýně téměř dvojnásobek co v Pekingu

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková Zdroj: Profimedia.cz

Češi vsadili na olympijské hry v Londýně u tří největších tuzemských sázkových kanceláří přes půl miliardy Kč, což byl proti předchozí olympiádě v Pekingu nárůst o téměř dvojnásobek. Důvodem byla zejména možnost sázení přes internet. Souboj sázejících proti bookmakerům skončil remízou díky očekávaným úspěchům českých medailistů, jako byli oštěpařka Špotáková či veslaři. Naopak největší zklamání jim přinesl oštěpař Veselý. Shodly se na tom největší společnosti na trhu.

Olympiáda v Londýně se stala pro Tipsport historickou sázkařskou událostí. Byl o ni mezi sázkaři takový zájem, že náběry dvojnásobně překonaly olympiádu v Pekingu,“ řekl mluvčí společnosti Lubomír Ježek. Objem sázek činil téměř 300 milionů korun a olympiáda se tak prvně stala sázenějším podnikem než šampionát v hokeji. Za nárůstem stojí hlavně možnosti internetového sázení, tzv. živé sázky a nejširší kurzová nabídka zahrnující všechny sportovní disciplíny, dodal.

Objem sázek na OH v Londýně přesáhl v rámci skupiny Fortuna 400 milionů Kč, z toho v Česku činil asi 200 milionů korun a dalších 200 milionů v zahraničí . To je v porovnání s letošním MS v hokeji srovnatelný výsledek, v porovnání s fotbalovým Eurem o třetinu méně. „Proti posledním hrám v Pekingu, kdy nebylo možné sázet přes internet, jsme zaznamenali nárůst o 50 procent,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Sázky na LOH přesáhly u Chance 60 milionů korun, proti Pekingu byl nárůst zhruba o 60 procent. Takový rozdíl je podle mluvčí společnosti Markéty Světlíkové daný jednak minimálním časovým posunem a také tím, že v roce 2008 neexistovalo internetové sázení. Objemem sázek se olympiáda přiblížila letošnímu MS v ledním hokeji a dosáhla poloviny tržeb za ME ve fotbalu.

Nejvíce se v ČR u Fortuny sázelo na atletiku, tenis, basketbal a na medailové zisky Čechů. Nejvyšší vyplacená výhra činila 1,33 milionu korun, výhra přes 100 tisíc korun se objevila na více než 200 tiketech. Sázejícím se dařilo a bookmakeři nakonec zůstali v plusu jen mírně. „Například u správných tipů na Usaina Bolta jsme vyplatili na výhrách přes šest milionů Kč, jeho závody se objevovaly na většině akumulovaných sázek. Podobné to bylo v případě Báry Špotákové, jejíž zlatá medaile znamenala výplatu výher ve stejné výši,“ podotkl Šrain.

Sázkařskou jistotou nazval Ježek české medailisty - Špotákovou, Mirku Knapkovou, Ondřeje Synka, Vavřince Hradilka, kteří jako favorité nezklamali. Černou můrou na tiketech se stal oštěpař Vítězslav Veselý, kterému po kvalifikaci věřilo minimálně na medaili 99 procent všech, co si na oštěpařské finále vsadilo. Největším zklamáním byl pro sázkaře tenista Tomáš Berdych, oštěpař Veselý, české basketbalistky a fotbalový výběr Španělska, doplnil Šrain.