Česká firma je o krok blíž výrobě dronů v Rusku

Výroba dronů Primoco

Výroba dronů Primoco Zdroj: Primoco

Výroba dronů Primoco
Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský
Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský
Výroba dronů Primoco
Výroba dronů Primoco
17
Fotogalerie

Společnost Primoco chce své civilní bezpilotní letouny ještě letos vyrábět v Rusku. Na tamní trh nyní vstupuje prostřednictvím dceřiné firmy.  

Rusko je první zahraniční zemí, kde bude radotínská Primoco UAV drony vyrábět. Se zahájením samotné produkce počítá v druhé polovině letošního roku, tomuto kroku předchází vznik dceřiné společnosti Primoco BPLA. Ta hodlá ve východní zemi prorazit se stejnými modely, jejichž sériovou výrobu zahájila Primoco UAV loni v Česku.

Firma očekává, že příští rok v Rusku vyrobí a zákazníkům dodá pět desítek letounů v celkové hodnotě 750 milionů rublů (327 milionů korun). Do těchto nákladů obvykle spadá i výcvik pilotů a zajištění údržby strojů.

“Zaznamenali enormní poptávku, která plyne z potřeby ruského trhu. Naším cílem je poskytovat řešení pro oblasti monitoringu ropovodů, plynovodů, ochrany lesů před požáry, v zemědělství nebo v geografických aplikacích,“ vysvětlil zakladatel firmy Ladislav Semetkovský.

V Rusku bývají řečená potrubí běžně dlouhá osmadvacet tisíc kilometrů, jejich kontrola je tak kvůli odlehlosti a chybějící infrastruktuře časově náročná i velmi nákladná, vysvětlil podnikatel v dřívějším rozhovoru pro E15.

Vstup na ruský trh mu mohou usnadnit i dosavadní zkušenosti s tamním prostředím. Semetkovský v Rusku podniká od roku 2007. Jeho společnost Primoco Investments provozuje několik internetových portálů v čele s lifestylovým webem Russian Traveller. Svůj online byznys se ale v posledních letech několikrát pokusil prodat.

Podívejte se, jak létají drony Primoco:

Video placeholde

Drony Primoco • Primoco