České volejbalistky nezklamaly, muži ano

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

České volejbalistky skončily na evropském šampionátu osmé, což je nejlepší umístění za posledních 14 let. Postupem do čtvrtfinále splnily svůj cíl. S jejich vystoupením tak panovala spokojenost. Na rozdíl od mužských kolegů, kteří na nedávném šampionátu došli jen do osmifinále. Zůstali tak vzdáleni svému cíli, jímž byla přímá kvalifikace na příští šampionát.

Oba turnaje ukázaly stav českého volejbalu. Ženy ani muži zdaleka nestačí evropské špičce, natož té světové. „Ukázaly jsme, že na lepší družstva, jako jsou Polsko nebo Německo, opravdu nemáme. V těchto zápasech jsme zklamaly úplně ve všem,“ hodnotila kapitánka týmu Ivana Plchotová. Němky ve čtvrtfinále turnaje vyřadily český tým.

Podle asistenta trenéra Ondřeje Marka mají Češky do budoucna na čem stavět. „Tým má perspektivu. Ukázal to v závěru utkání s Německem, kdy na hřišti byly mladé hráčky a uvedly se dobře. Čtvrtfinále nám ukázalo, v čem jsou družstva z evropské špičky dál než my,“ uvedl.

Zatímco ženský tým splnil svůj cíl, z výkonů a výsledků mužů převládá zklamání. Podle odborníků mělo mužstvo na víc. „Myslím, že český národní tým nezahrál na turnaji dobře, to se samozřejmě stává. Hlavním důvodem bylo, že nebyli ‚odbržděni‘, tím myslím odvahu a jiné atributy sportovního výkonu. Volejbalové kvality má český tým stále dostatečné,“ hodnotil předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník.

Podobný názor má i trenér mužského týmu Jan Svoboda. „Základní odpovědí na to, proč jsme na šampionátu neuspěli, je, že jsme nepředvedli to, co umíme,“ řekl. „Dokážeme v dobré konstelaci porazit v přípravě Poláky i Italy, ale dlouhodobě porážet týmy první čtyřky neumíme.“

Oba týmy nyní mají před sebou olympijskou kvalifikaci. Ta se hraje v květnu a postupuje z ní jen vítěz.