Česko se podílí na stavbě největšího dalekohledu na světě

Evropská jižní observatoř (ESO), jíž je Česká republika členem, buduje největší dalekohled na světě. Zařízení E-ELT s průměrem 39,3 metru zahájí svůj provoz v příštím desetiletí. Bude umístěn v oblasti Cerro Armazones v severní části Chile, nedaleko od současné observatoře ESO Paranal, uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

V roce 50. výročí založení ESO zavlála na observatoři v chilském La Silla česká vlajka jako oznámení o chystaném začátku pozorování českými astronomy z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově, a to dánským dalekohledem o průměru 1,54 metru. Na základě smlouvy ústavu, Kodaňské univerzity a ESO o budoucím využití pro českou astronomii tento dalekohled po uskutečněném výběrovém řízení zmodernizovala česká firma ProjectSoft HK a.s. z Hradce Králové, která patří ke světové špičce v oboru robotizace dalekohledů.

Dalekohled je již připraven pro první zkušební pozorování a čeští vědci se zaměří zejména na studium meziplanetární hmoty v rámci projektu NEOSource. Svůj prostor však dostanou také stelární astronomové, zabývající se studiem proměnných hvězd například v nejbližších galaxiích - Magellanových oblacích.