Česko si pohoršilo, volání je ve srovnání zemí OECD mezi nejdražšími

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Česká republika si pohoršila v mezinárodním srovnání úrovně cen mobilního volání v rámci zemí OECD. A to i přes to, že u většiny měřených spotřebních košů loni ceny proti roku 2014 klesly. Oznámil to Český telekomunikační úřad s odkazem na data společnosti Strategy Analytics.

Nejvýrazněji se Česko propadlo v koši zahrnujícím 300 hovorů, kde kleslo o sedm míst na 27. pozici z 34 sledovaných zemí. O šest míst si pak Česká republika pohoršila v kategorii 100 hovorů a dva gigabyty přenesených dat, kde nově obsadila 29. pozici.

„Snížení cen je víc než úpravou tarifních nabídek českých operátorů zapříčiněno posilováním dolaru vůči české koruně na měnových trzích, což se projevilo právě u cenového srovnání měřeného nominálními směnnými kurzy. Vzhledem k tomu, že dolar paralelně posiluje i vůči ostatním měnám v zemích OECD, dosahují lepších hodnot i další státy, u kterých navíc došlo k posunu směrem nahoru z důvodu větší aktivity operátorů,“ uvedl ČTÚ.

Ze srovnání vyplývá, že vítězné paušální tarify u jednotlivých spotřebních košů v roce 2014 v úhrnu za všechny srovnávané země byly loni nahrazovány cenovými programy, které mají nižší fixní cenu a zákazník si platí za nadlimitní minuty a SMS, které nejsou zahrnuty v měsíční paušální ceně.