Český Krumlov chystá regeneraci panelových sídlišť

Českokrumlovští zastupitelé se nevzdávají snahy regenerovat druhé nejstarší panelové sídliště Nádraží. V bytech tam žije na 1400 obyvatel a podle starosty Dalibora Cardy (ČSSD) tvoří vstupní bránu do města. Veřejná prostranství jsou tam značně zchátralá. Bývalé vedení města bylo s žádostmi o dotace několikrát neúspěšné, nové se chce s redukovaným projektem znovu ucházet o dotaci ve 13. výzvě Regionálního operačního programu, řekl starosta.

Město projektově chystá také regeneraci sídlišť Špičák, Domoradice i Plešivec, na sídlišti Nádraží by ale práce mohly začít nejdříve. „Řada cizinců, kterých do města UNESCO ročně zavítají statisíce, přijíždí totiž do Českého Krumlova vlakem a sídliště je první, co uvidí,“ uvedl starosta. V plánu jsou úpravy komunikací, s tím související rozvody dešťové kanalizace, obnova chodníků, rozšíření parkovacích ploch a také sadové úpravy včetně rozmístění laviček, kolostavů i nových konstrukcí na kontejnery. Vyměněno bude také veřejné osvětlení.

Původní projekt revitalizace sídliště Nádraží byl teď rozdělen na tři etapy, a město požádá o dotaci jen na centrální lokalitu A. Kvůli zvýšení šance uspět se žádostí o dotaci město nyní z projektu vypustilo třeba drahé kamenné dlažby, kolonádu u nádraží či uměleckou výzdobu s fontánou. Stavební povolení je vydáno, práce za asi 27 milionů korun by mohly začít na jaře 2012.