Český Microsoft zvýšil zisk o desetinu, za fiskální rok dosáhl 112 milionů

Česká pobočka Microsoftu v Praze na Pankráci

Česká pobočka Microsoftu v Praze na Pankráci Zdroj: passerinvest.cz

Uplynulý fiskální rok pobočce Microsoftu v Česku přinesl o tři procenta vyšší tržby - v období končícím loni v červnu je zvedl o tři procenta na 1,32 miliardy korun. Zisk se zvýšil dokonce o desetinu na 112 milionů korun.

Hlavním produktem Microsoftu je operační systém Windows. Jeho podíl na firemních PC mírně klesl na 96 procent, u domácích uživatelů se pohyboval kolem 95 procent. Podíl kancelářského balíku ve firmách byl 87 procent, přičemž stále větší část uživatelů používá internetovou verzi Office 365.

V letošním roce společnost podle zprávy počítá s dalším růstem prodejů a upevněním svého postavení na trhu. Naopak neočekává výrazné změny v počtu zaměstnanců. Těch bylo loni 208 a celkové mzdové náklady dosáhly 492 milionů korun.

Softwarová společnost Microsoft byla založena v roce 1975. Mezi její nejznámější produkty patří operační systém Windows, kancelářský balík Office nebo herní konzole Xbox. Nedávno firma koupila finského výrobce mobilních telefonů Nokia. Česká pobočka funguje od roku 1992.