Český okurek z Čech na Přerovsku vyhrála Bohdana Dostálová

V hospůdce na koupališti v obci Čechy na Přerovsku se konal pátý ročník netradiční ochutnávkové soutěže "Český okurek". K chuti přišla soutěžícím i okurková polévka z kvašáků.

Se zajímavým nápadem přišel Zdeněk Dostál. Uspořádat soutěž o nejchutnější Český okurek. „Všude se konaly soutěže v koštování slivovice, my jsme před pěti lety vymysleli, že budeme ochutnávat okurky. Jde o legraci,“ sdělil Zdeněk Dostál, který provozuje hospůdku na koupališti v Čechách na Přerovsku.

Každý rok se sejde zhruba dvacet vzorků. „Rozkrájíme je na stejné díly, aby nebylo poznat, čí jsou které okurky. Každý dává hlas nejchutnějším okurkám,“ vysvětlil hodnocení Zdeněk Dostál. Vzpomněl, že v jednom ročníku při ochutnávce jeden ze soutěžících zhodnotil jedny okurky jako hnusné. Chtěl vědět, čí jsou. Když se dozvěděl, že jeho, řekl: „Tak já mám nejhorší okurky z celé dědiny, a to jich mám plný sklep.“

Mimořádnou prémií je štamprle pro toho, kdo pozná svoje okurky. Pro vítěze, majitele nejchutnějších okurek, je připravená cena, někdy láhev octa, když jsou ve hře okurky.

„V letošním pátém ročníku soutěže nebylo při konkurenci sedmnácti výborných vzorků jednoduché určit vítěze. Z dvaadvaceti hlasujících získala jedenáct hlasů paní Bohdana Dostálová,“ informoval o výsledku Zdeněk Dostál. V doplňkovém závodě „Rychlé pivo“ obhájila loňský titul Naďa Navrátilová a z mužů zvítězil Jan Němec.

Raritou letošního ročníku byla okurková polévka podle tajného receptu pana Matkowskiho. „Je to recept po jeho polské babičce, polévka se dělá z kvašáků,“ upřesnil Zdeněk Dostál.