Český radar „vidí" přes zeď, na pařížském veletrhu přitáhl stovky lidí

Radar společnosti Retia

Radar společnosti Retia Zdroj: Retia

Zástupci zahraničních bezpečnostních složek se na pařížském veletrhu Milipol 2015 zajímali o vylepšený radar z Pardubic, který vidí „přes zeď“. Radar ReTWis byl původně vyvinutý pro záchranáře, aby s jeho pomocí snadněji lokalizovali lidi zavalené při živelních pohromách nebo sesuvech budov při zemětřeseních. Teroristické útoky v Paříži ale ukázaly, že modernizované zařízení s prodlouženým dosahem nalezne uplatnění i v policejních zásahových jednotkách a také v armádě.

Právě nutnost boje s islámskými radikály přilákaly minulý týden na veletrhu Milipol 2015 ke stánku české firmy Retia stovky lidí.

„Jsem velmi rád, že jsme na takto významné akci dostali příležitost k představení nové verze našeho radaru, který je oproti předešlé variantě menší, lehčí a s dosahem prodlouženým na čtyři desítky metrů,“ uvedl obchodní ředitel pardubické firmy Petr Tichý.

Lehký a snadno přenosný mikroradar dokáže detekovat živé osoby za zdmi a dalšími nekovovými překážkami. Je tedy vhodným nástrojem pro policisty nebo vojáky, kteří tak získají schopnost detailně zmapovat prostor, do něhož se chystají vniknout. Systém tak umožní zpřesnit plánování akcí a snížit riziko zranění či ztráty na životech jak mezi příslušníky zasahujících jednotek, tak i mezi rukojmími.

Radary, kontejnery, doprava. České firmy vydělávají na migrační vlně